Novosti

4
Nova izdanja
By MT Brongus | 4.10.2016.
KNJIŽARA MAGELAN DOBILA KNJIGE “VITA KOTORANIN, NEIMAR DEČANA” I “BOKA KOTORSKA I CRNA GORA”...
1
Izlog
By MT Brongus | 1.9.2016.
KNJIŽARA MAGELAN REDOVNO MENJA POSTAVKU IZLOGA NE BI LI SLUČAJNI PROLAZNICI ZASTALI...
30
Ekspedicija
By MT Brongus | 30.8.2016.
ČLANOVI BOKELJSKE EKSPEDICIJE USPEŠNO OPLOVILI BOKU KOTORSKU NA JEDRA I MOTOR, ZA MANJE OD 24 SATA. ...

Izdvajamo

 

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku..

Linkovi

 

Sa ponosom Vam predstavljamo Web lokacije koje volimo i rado posećujemo...

Kolekcionarski kutak

Knjižare sveta od 1 do 10:

 

 

Knjižarska hodočašća sastoje se iz ciljanog ili slučajnog obilaska nepoznatih knjižara. Nekada, sve češće, one nisu na mestu gde su nekada bile (ne važi li to i za ženu?). Zatvorene, precrtane, ugasle.

 Amsterdam, pored kanala, Ruska ulica. Oko 15 hiljada knjiga, po slobodnoj proceni. Samo na engleskom, na prizemlju i u podrumu. Dobro opremljene sekcije umetnosti, filma, psihologije, sociologije, biografije. Realne cene. Opstala više od dvadeset godina. Još uvek na istom mestu. Radi od deset sati pre podne. Pored kafe bar sa drvenim klupama. Cool place.

Amsterdam, na sporednom trgu. Nije antikvarnica, ali svejedno. Sjajan izbor. Knjige na engleskom i flamanskom. (Kažemo li mi “holandskom”? Ne znam, neka mi neko javi.) Možete se popeti i na sprat. Postoji jedan kafe, na istom trgu, koji cele godine drži stolice na trotoaru i možete tamo sesti kada kupite knjige, ispijati kafu i gledati na trg. Interesantno za ovu knjižaru je da puno ljudi koji prolaze, zastaju i čitaju napolju, ne ulazeći unutra. Dobra atmosfera.
Bat, Engleska. Na uglu prometne ulice. Snimljeno u rani prepodnevni sat. Pored pešačkog prelaza. Žena u crnom na slici stajala je pored izloga više od deset minuta. Nove i polovne knjige. Prodaju dobre bukmarkove (bookmarks). Glasna muzika i miris prljavog engleskog tepiha.
Negde u Engleskoj. Možda Windsor. Zimsko,hladno veče. Retke, očuvane, skupe knjige. Prva izdanja. Mir. Lampa. Crno sa zlatnim. High place.Henley on Thames. Zimsko hladno veče. Opustele ulice, pred sneg. Knjižare sa novim knjigama drugačije mirišu.

 Verovatno Bat (Bath, England). Antikvarnica u svom stilu. Puno knjiga. Nesređena, ali sa atmosferom. Nema ničeg novog u njoj. Vlasnici u svom svetu. Muzika. Cool place. Bez pretenzija.

 Hay on Way. Mariana Dworski. Specijalizovana za knjige o istočnoj Evropi, uključujući i Balkan. Prestala da bude otvorena za posetioce. Radi samo preko interneta. Čak i ako dođete u Hay on Way gledate samo kroz izlog. Mariana prodaje i knjige na jezicima balkanskih naroda. Verovatno je dobar osećaj biti unutra među našim knjigama daleko, daleko.

 Jerusalim, Izrael. 2006. godina. Polovne engleske knjige. Na obodima starog grada. Kao van vremena i prostora. Ovo mesto je bio konačni podsticaj za otvaranje Knjižare Magelan u Beogradu. Treba se vratiti na ovo mesto ako još postoji. A zašto ne bi postojalo? Žena koje je sedela za stolom i pisala, nije delovala kao neko ko danas prodaje knjige, a sutra dugmiće i rajsferšluse. Verujem da i danas sedi i piše.

 Šekspir and Co. Paris, France. Kilometar zero. Notre-Dame. Latinski kvart.  Ovde već neki drugi motor radi. Ovde je žena po imenu Bezvremenost umešala svoje prste. Ova knjižara prodaje samo knjige na engleskom u sred Pariza. Čovek još uvek živi na gornjem spratu i njegova biblioteka može da se pregleda, ali ne da se kupi. Neke knjige nisu na prodaju. Neko svira klavir na spratu, od posetilaca. Neko čita. Neko sedi na podu. Neko slika. Održavaju se književne tribine, govori, čitanja proze, poezije, drame. Ovde je dolazio Miler, Hemingvej, Orvel (nepotvrđeno ali da se proveriti). Ovde ništa nije uzalud. Veliki pečat, koji po želji kupca može biti otisnut na kupljenu knjigu. Bez forsiranja. Reklama je relativni pojam na ovom mestu. Sve je ovde relativno, osim Sene koja teče. Osim Pariza koji ne prolazi.

 I dalje Šekspir and Co. Izlog je ovde statement. Ništa u izlogu nije slučajno. Izlog je podsticaj, izlog je poruka. Neke knjige stoje u izlogu, stoje godinama. Ne zato što ih niko ne želi, nego zato što su postale eksponat. Kao i knjižara Šekspir end Kompani. Kao Pariz. Drugačije vreme teče ispred ove knjižare. Ustvari, ovde vreme ne teče. Samo Sena teče.  

 

Knjižare sveta od 11 do 20 >>>
Knjižare sveta od 21 do 30 >>>

Foto Galerija


Kontakt

KNJIŽARA MAGELAN
OD 10.10.2016. KNJIŽARA MAGELAN JE ZATVORENA KAO REALAN PROSTOR, ALI U VIRTUELNOM PROSTORU I DALJE RADI. ZA INFORMACIJE O ANTIKVARNIM KNJIGAMA ILI IZDANJIMA MAGELAN PRESS-a POŠALJITE MAIL NA:
magelanpress@mts.rs
ILI
TEL 062 450 135

 

Knjizara Magelan na FB


Misli beogradskog antikvara

Misao 95
Beskrajni plavi krug, i u njemu zvezda. Seoba ima, smrti nema...
Swiss replica Rolex are available in many designs and you can choose from the replica watches uk that can impress people with your style statement. It is due to their excessive demand all over the world that many replica watches uk manufacturers have come up with exclusive products having intrinsic detailing and craftsmanship. People have become keenly interested in replica watches as they are similar to the original ones and can save ample amount of money. rolex replica sale has always been the symbol of aristocracy. Worn by film stars and fashionable celebrities, they are launched in the market for only a section of the rolex replica sale. People can dream to possess them but cannot in reality buy them. Their expensive nature has initiated the watch manufacturers to launch the replica watches sale in the market and now they are just selling like hot cakes.