Novosti

4
Nova izdanja
By MT Brongus | 4.10.2016.
KNJIŽARA MAGELAN DOBILA KNJIGE “VITA KOTORANIN, NEIMAR DEČANA” I “BOKA KOTORSKA I CRNA GORA”...
1
Izlog
By MT Brongus | 1.9.2016.
KNJIŽARA MAGELAN REDOVNO MENJA POSTAVKU IZLOGA NE BI LI SLUČAJNI PROLAZNICI ZASTALI...
30
Ekspedicija
By MT Brongus | 30.8.2016.
ČLANOVI BOKELJSKE EKSPEDICIJE USPEŠNO OPLOVILI BOKU KOTORSKU NA JEDRA I MOTOR, ZA MANJE OD 24 SATA. ...

Izdvajamo

 

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku..

Misli beogradskog antikvara

Misli od 91 do 95 >>>

Misli od 81 do 90 >>>
Misli od 71 do 80 >>>

Misli od 61 do 70 >>>

Misli od 51 do 60 >>>

Misli od 41 do 50 >>>

Misli od 31 do 40 >>>

Misli od 21 do 30 >>>

Misli od 11 do 20 >>>

Misli od 1 do 10 >>>

 

 

Misao deve-deset
Na putu u Engleskoj, pronašao sam flomaster koji piše po staklu, a može lako da se obriše. Isprobao sam svoje kaligrafske sposobnosti na izlogu KNJIŽARE MAGELAN. “POPUST 30% NA SVA IZDANJA DO KRAJA MAJA MESECA”. Čekamo. Dolaze ljudi i kupuju knjige sa popustom. Čekamo. Pecamo. Videćemo šta će se desiti kada prođe maj mesec.

 

Misao osamdeset i devet
Poslednjih meseci u KNJIŽARI MAGELAN uvek stoje dve ili tri banana kutije pune knjiga, koje su “u obradi”. Čiste se, popisuju kartice, pravi katalogizacija koja kasnije prelazi u formu elektronskog zapisa, koji se onda nalazi na sajtu knjižare. Knjige u obradi, načelno, nisu namenjene momentalnoj prodaji. Njihova sudbina bi trebalo da bude u doglednoj prodaji, nekad u budućnosti. Ali posetioci knjižare obožavaju da zavire u kutiju. Kutija (banane BONITA) je interesantnija nego polica. Polica nekad zaista može da dosadi. Statična je. Jasne forme, ćoškastih ivica. Banana kutija nosi u sebi miris Latinske Amerike. Brodovi. Mora. Nekoliko ruku kroz koje je prošla. Metafizika kvantaške pijace na periferiji Beograda. Knjige, sajmovi, putovanja. Gepek Tojote. Magacin, jedan, drugi, treći. Sajam, jedan, drugi, treći. Kutija je zanimljivija utroba za knjige nego polica. Proda se neka knjiga iz kutije, direktno. Nikad ni ne stigne na policu knjižare. Takva joj knjiška sudbina.


Misao 88
Prateći sled prethodnih misli, pažljivi čitalac mogao je uočiti oglas gde se ovaj kolumnista nudi u najam, bilo kome. Oglas je i u papirnoj formi bio zalepljen na KNJIŽARU MAGELAN u Beogradu nekoliko nedelja. Niko se nije javio. Niko nije okrenuo telefon knjižare da pita gde je taj potencijalni kolumnista. Izgleda da i taj nesuđeni angažman ima male izglede da uspe. Većina angažmana ima male izglede da uspe, generalno. Ako je svuda tako, onda je i čitava zemaljska kugla, načelno neuspešna.

 

Misao osamdeset i sedam
Sretnem kolegu antikvara u jednoj beogradskoj ulici, kasnog majskog popodneva. Kaže mi rezignirano:”Nema više ko da kupuje antikvarne knjige. Nema više ko. Mladi ne čitaju, stari nemaju više snage. Nema više ko.”
Antikvarsko pleme nestaje, kao Čejeni što su nestajali. Još uvek lutamo prerijom, čuvamo šta je preostalo, ali izgleda da su dani odbrojani.
Odbrana i poslednji dani.

 

Misao osamdeset i šest
Ima grešaka u ovim mislima. Konceptualnih, slovnih i gramatičkih. Bolje da postoje i grešne, nego da ih nema.


Misao osamdeset i pet
Neko mi spomenu da sam u nekima od svojih ranijih misli otišao bio malo u politiku. Da sam komentarisao direktno ili indirektno političku situaciju u zemlji i okruženju? Da li je moguće?
A gde je granica između moje filozofije antikvarstva i politike kao filozofije i prakse upravljanja društvom? Bavim li se ja uređenjem društva? Bavim li se ja znanjem, napretkom, obrazovanjem, psihologijom, tehnikom, naukom, mistikom, religijom, istorijom, umetnošu, arhitekturom, lepom književnošću, putopisima, biografijama, inovacijama….? Bavim li se ja unapređenjem društva u kojem živim, a nisam političar? Ja sam niko i ništa, da ne kažem Uno Nessuno.
Pošto kao antikvar živim u vremenskoj duži od 5000 godina nemam ni jedan razlog da govorim o aktuelnoj vlasti. Kao neko ko ima knjige o svakom delu zemaljske kugle, nemam ni jedan razlog da govorim o prilikama vezanim isključivo za ovaj prostor. Treće, mi antikvari ne priznajemo granice, ni nebeske, ni zemaljske, a tek pod-zemaljske. Na moru nema graničnog prelaza. Sorry my friend. More i antikvarstvo su slobodne profesije.

 

Misao osamdeset i četiri
Približavam se stotoj misli. Osećam kako pristiže, kako plovi, kako jedri ka meni. Kada pristigne stota misao neću biti pametniji ni bolji ni lepši. Samo ću više da razumem svet oko sebe.
Godina 84 prošlog veka je za mene bila dobra godina. Nisam razmišljao toliko o knjigama te godine. Razmišljao sam kako da sačuvam pluća od onoliko vazduha koji me je nosio.

Misao osamdeset i tri
Imam utisak da kasnim ni manje ni više nego 20 godina. Da sam se rodio 20 godina ranije kao antikvar mnogo bi bolje prošao. To bi zapravo bilo idealno vreme da sam se rodio odmah nakon II svetskog rata, kad su knjige u pitanju. Sad bi već bio penzionisan kao antikvar. Bio bi ugledni građanin koji se bavio časnim poslom. Ovako sam jedan od onih koji se bavi nečim što je izlišno (kakva surova reč).
A apsolutnom smislu kasnim 20 godina (trebao da se rodi dvadeset godina ranije). U relativnom smislu kasnim oko 12-tak godina (u odnosu na ključne tačke ovog života). Kad se to sabere kasnim 32 godine, plus kumulativni efekat, dođoh na pola veka kašnjenja. I šta ćemo sad?
Ništa. Dodatno usporiti. Dodatno promišljati.
Hegel je na vrhuncu svoje filozofske moći imao po nekoliko studenata na predavanjima. Spinoza nije objavio gotovo ništa značajno za života. Kafka je prodavao nekoliko stotina primeraka dok je bio živ.
Daleko od toga da se poredim sa ovim umovima, stojim mirno dok ovo pišem. Nego razmišljam, kao smrtnik (običan smrtnik je verovatno pleonazam) pa i oni su negde kasnili. Svi smo mi negde zakasnili. Često kažem, rano je rano, a onda najednom za sve kasno.
Znam za jednu stvar za koju nikad nije kasno. Otkriti dobrog pisca ili spisateljicu. I poslednji dan je pravi dan, ako je pročitan red koji doprinosi smislu.

 

Misao osamdeset i dva
Niko me ne zove da ponudi dobro plaćenu kolumnu. Nisam redovan, nisam britak, nisam dovoljno cool, previše filozofiram, spor sam, nebitan sam, pišem ne o politici, ne o glumcima političke scene, ne o EU RUS SAD NEM…niko ne zove da ponudi dobro plaćenu kolumnu. Niko ne zove da ponudi kolumnu i zato dajem oglas:

KOLUMNISTA BEZ ANGAŽMANA TRAŽI NOVINU ILI DOBRO POSEĆEN SAJT SA RAZUMNIM LJUDIMA KOJI HOĆE DA ČITAJU POLU FILOZOFSKE MISLI BEOGRADSKOG ANTIKVARA. OVAJ ANTIKVAR JE TRADICIONALNE PRIRODE, FIZIČKI POSTOJEĆI SA KNJIGAMA, IZLOGOM I VRATIMA, ALI JE I VIRTUELAN JER KOMUNICIRA SA KOLEGAMA U JERUSALEMU, WIGTOWNU, LONDONU, SARAJEVU, KOTORU. VIRTUELAN JE JER PONEKAD IMA OBIČAJ DA NESTANE SA OVIH PROSTORA I ODLUTA POSREDSTVOM KNJIGA U DALEKU PROŠLOST (ČEŠĆE) ILI BUDUĆNOST (REĐE).
KOLUMNISTA SA POTENCIJALOM TRAŽI ANGAŽMAN USLOVNO PLAĆEN, BEZUSLOVNO NECENZURISAN. KOLUMNISTA JE TOTALNI OUTSAJDER KOJI IMA OZBILJNE NAMERE DA POSTANE INSAJDER NA NEKI NAČIN.
KOLUMNISTA TRAŽI ANGAŽMAN.
KO JE SVE KOLUMNISTA, NEKA IDE NA ČAST NJIMA, A DAJTE I BEOGRADSKOM ANTIKVARU ŠANSU.
AKO ANTIKVAR NE DOBIJE ŠANSU U DOGLEDNO VREME (MERENO ISTORIJSKIM PARAMETRIMA) OSNOVAĆE STRANKU, PROUČITI KNJIGE IZ POLITIČKIH TEORIJA U SVOM POSEDU, I PREDUZETI KORAKE DA UĐE U OZBILJNU KOALICIJU. KADA ANTIKVARNA PARTIJA DOĐE NA VLAST NAJTEŽE MUKE ĆE PROŽIVETI ONI KOJI NE ČITAJU ANTIKVARNE KNJIGE. KAZNA ĆE IM BITI ČITANJE ANTIKVARNIH KNJIGA IZ POSLERATNOG PERIODA POD LAMPOM OD 40 W.
KOLUMNISTA TRAŽI ANGAŽMAN.
TELEFON POZNAT KNJIŽARI MAGELAN.


Misao osamdeset i jedan
Zatekoh se sa mojim mlađim asistentom na proputovanju u mestu Wigtown, u Škotskoj. Republika Škotska, država Velika Britanija, ili nepravilno rečeno Engleska. Ako si u Škotskoj, nisi u Engleskoj. Ako si u Engleskoj onda si u Engleskoj, nisi u Velikoj Britaniji. Elem.
Wigtown je grad antikvarne knjige. Isti takav grad, Hay on Way, postoji u Velsu (Wels) i isto je grad antikvarne knjige. Vels je više pozicioniran kao “pokrajina”, nego republika. Neće ni da se otcepe, odnosno nisu imali referendum do sada. Izgleda svako hoće da se otcepi od svakog. Elem, zatekosmo se mi tamo po drugi put na proputovanju ali zapravo hodočašću gradu knjige u Škotskoj. Pošto nismo imali kuda sa knjigama (putovanje motorciklom ne daje mogućnost za dodatni prtljag) odlučio sam da posetim samo jednu, najveću knjižaru u gradu Wigtown. Knjižara se zove Knjižara (The Book Shop). Škotlanđani štede i na rečima, pa zašto bi koristili drugu reč osim knjižare ako je reč o knjižari?
I priča sada već postaje duga tako da nije više ni misao nego priča od misli, Knjižara ima 100.000 naslova u ponudi, i sve na jednom mestu. Ogromna kuća, sa osam soba u prizemlju i isto toliko na spratu, plus još jedan sprat za Šona, vlasnika knjižare koji živi tu. I svuda samo knjige. O Bože, izgleda li raj drugačije od ovoga?
Moj asistent je ostao u kafeu na mobilnom uređaju, a ja gutam grinje škotskih knjiga na engleskom jeziku (iz Engleske i Amerike) i gušim se od zadovoljstva pored police na kojoj piše filozofija (pihilosophy). Kasnije mi u kolegijalnom razgovoru Šon (već spomenuti vlasnik) kaže da je skoro kupio od profesora za Kembridža kolekciju knjiga od i o Spinozi. Najbolja je i nasjskuplja (40 funti) ali se našlo par primeraka (knjige nisu komadi i ne zovite ih tako) i za mene. Ukupno 40 funti (škotskih ili engleskih svejedno jer je kurs 1:1, još uvek). Šon kada je čuo da sam beogradski antikvar koji prodaje i knjige na engleskom, irskom i škotskom, daje 5 funti popusta. Blagodarim. Slika me za njegov facebook dok na parčetu papira držim napisano MAGELAN BOOKSHOP, BELGRADE. Kao u policijskoj stanici kao novouhapšeni zatvorenici drže broj ili ime. Cool. Šon i ja pričamo o knjižarskim knjigama i Amazonu. Pričamo o tome kako mladi ne ulaze u knjižare. Pričamo o tome kako antikvarno knjižarstvo neće opstati. Isto kao što mi nećemo opstati zauvek, neće ni antikvarno knjižarstvo.
Srećno za Šona i sve druge antikvarne vitezove donkihotovskog DNK-a. Živeli knjiški Don Kihoti, jer je besmrtnost u našim rukama, a smrtne knjige postoju besmrtne našim životima.

 

Foto Galerija


Kontakt

KNJIŽARA MAGELAN
OD 10.10.2016. KNJIŽARA MAGELAN JE ZATVORENA KAO REALAN PROSTOR, ALI U VIRTUELNOM PROSTORU I DALJE RADI. ZA INFORMACIJE O ANTIKVARNIM KNJIGAMA ILI IZDANJIMA MAGELAN PRESS-a POŠALJITE MAIL NA:
magelanpress@mts.rs
ILI
TEL 062 450 135

 

Knjizara Magelan na FB

Some persons say that all the replica watches are truly bad and it is actually waste of money to buy it. Persons that sell some replica watches sale can surely claim that political situation does not impact much on the sells. The recent survey has shown that more than 35 per cent of American people think that only some rolex replica sale can afford to purchase some original Swiss watch. More than 80 per cent of responded persons said that they would like to get some great replica watches as a gift. So some replica watches uk which appear as their original analogues and cost considerably less funds satisfy these both requirements of the replica watches uk. Surely that is nice in case you really have got a possibility to purchase some genuine Swiss watch but most of people prefer some replicas.