Novosti

4
Nova izdanja
By MT Brongus | 4.10.2016.
KNJIŽARA MAGELAN DOBILA KNJIGE “VITA KOTORANIN, NEIMAR DEČANA” I “BOKA KOTORSKA I CRNA GORA”...
1
Izlog
By MT Brongus | 1.9.2016.
KNJIŽARA MAGELAN REDOVNO MENJA POSTAVKU IZLOGA NE BI LI SLUČAJNI PROLAZNICI ZASTALI...
30
Ekspedicija
By MT Brongus | 30.8.2016.
ČLANOVI BOKELJSKE EKSPEDICIJE USPEŠNO OPLOVILI BOKU KOTORSKU NA JEDRA I MOTOR, ZA MANJE OD 24 SATA. ...

Izdvajamo

 

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku..

Linkovi

 

Sa ponosom Vam predstavljamo Web lokacije koje volimo i rado posećujemo...

Izdvajamo

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku:.

 

Izdanja na srpskom od 231 do 250:

 

231. Đorić, protođakon Vlastimir H: „Osnovi novozavetnog grčkog jezika“ (Š – 4387; DB – 03-440)
Izdanje: Sveti arhejerejski Sinod SPC, Beograd, 1982
Strana: 255
Cena: 2000 din
Jezik

Tokom svoje duge istorije grčki jezik je pretrpeo mnoge promene, pa razlikujemo tri perioda u njegovom razvoju: klasični, zajednički i savremeni. Klasični jezik služio je vekovima velikanima helenskog mita i misli kao što su bili Homer i Platon. Međutim, delio je on sudbinu grčkih gradova-država, nij bio jedonstven nego se razvijao u više dijalekata. Tek u 6.veku p.n.e, zahvaljujući osvajanjima Aleksandra Velikog, našli su se u zajedničkoj državi svi Grci, pa se ukazala potreba za stvaranjem jdinstvenog grčkog jezika. Mnogi narodi istoka, radi lakšeg sporazumevanja, prihvataju ovaj grčki jezik i sveti apostoli su na ovom jeziku širili nauku Hristovu. Doduše, u Novom zavetu taj jezik je pretrpeo priličan judejski uticaj, stvoren prevodom Sedamdesetorice u Aleksandriji. Tbog toga je, za učenike bogoslovija radi boljeg upoznavanja Svetog pisma, i potrbno da baš njega uče.

 

232. Glumac, dr Dušan: „Gramatika staro-jevrejskog jezika“ (Š – 4388; DB – 03-439)
Izdanje piščevo, Beograd, 1937-1939
Strana: 214
Cena: 3000 din
Jezik

Ova gramatika, prva u našoj pravoslavnoj bogoslovskoj nauci, nije rezultat mnogogodišnjeg naučnog ispitivanja i rada. Ona se javlja da zadovolji jednu preku potrebu i ispuni veliku prazninu. U prvom redu, da se pomogne studentima Bogoslovskog fakulteta da dobiju štampani udžbenik jezika kojim su, uglavnom, pisane originalne knjige Svetoga pisma Starog zaveta. To je bulo glavno rukovodno načelo pri sastavljanju knjige. Izostavljene su sve suvišne stvari i preopširnosti, cilj je bio da se u što sažetijem obliku daju glavna pravila i osnove, da s emože lagano i sa razumevanjem ući u jezik potpuno stran i nesrodan našem jeziku.

 

233. Lešić, Josip: „Nušićev smijeh“ (Š – 4200; DB – 05-435)
Izdanje: Nolit, Beograd, 1961
Strana: 238
Cena: 1000 din
Književna kritika

Nušić ne spada među pisce kojima je moderna kritika često pristupala sa svojim složenim alatkama. Među kritičarima, on se ne smatra dostojnim takvog istraživanja. Misli se o njemu da je ili zabavljač, ili isključivo slikar društvenih naravi, i to ne najviše vrste.
Služeći s einstrumentima koje su nam na raspolaganje stavili Etjen Surio i Nortrop Fraj, Josip Lešić otkriva u svojoj studiji pozorišnog Nušića. On otkriva pozorišnu strukturu njegovih komedija i prirodu njegovih junaka koji se svrstavaju u tipove kakve je komedija od svoga nastanka poznavala i koje je oduvek poštovala. Takva analiza otkriva da Nušić ide u red onih velikih komediografa čije mesto u istoriji književnosti ne mora biti uvek najuglednije, ali bez kojih je istorija pozorišta nezamisliva.

 

234. Maksimović, Jovan: „Pesnički zbornik“ – ugledni proizvodi srpskog, hrvatskog i stranog pesništva za školsku i domaću upotrebu (Š – 4483; DB – 04-663)
Izdanje: Knjižarnica Pahera i Kisića, Mostar, 1900.
Strana: 577
Cena: 9900 din
Književnost

„Jedan letimičan pogled na sadržinu ove knjige kazaće čitaocu kakva je njena svrha i namena. Pesnički zbornik hoće da bude domaća poetička lektira ljubitelja čitanja; pesnička hrestomatija za srednju školu i ručna knjiga, koju, svesno ili nesvesno, traži početnik pesnik, da bi se praktičkim putem obavestio o ovom ili onom pitanju iz oblasti poetskog stvaranja. “
Zbornik sadrži lirsko pesništvo, didaktičko pesništvo, epsko pesništvo, pripovetke, novele i romane srpskih i hrvatskih pisaca, ruskih i nemačkih pesnika, kao i pesnika drugih narodnosti.

 

235. Hristić, Jovan: „Studije o drami“ (Š – 1932; DB – 04-803)
Izdanje: Narodna knjiga, Beograd, 1986
Strana: 180
Cena: 900 din
Drama

Nastala iz pera čoveka koji je i sam dramatičar i pesnik, ova knjiga je tumačenje teksta i diskurs o „poslednjim istinama“ posmatranim u rasponu od onostranog, preko političkog i socijalnog, do telesnog. I upravo je, zahvaljujući svojoj ličnoj pesničko-filozofskoj zamišljenosti nad svetom, Hristić mogao da u svojim sjajnim studijama otkrije u tim već klasičnim, bezbroj puta obrađivanim predmetima toliko toga novog. Njegov je lični metod vrlo čist primer hermeneutičkog metoda. On u ovom slučaju daje izvrsne rezultate upravo zato što su se združile dve stvari: pesnička intuicija i erudicija i zavidna širina uvida u stručnu literaturu.

 

236. Andrić, Ivo: „Na Drini ćuprija“ (Š – 2623; DB – 03-584)
Izdanje: BIGZ, Beograd, 1985.
Strana: 382
Cena: 500 din
Beletristika

Roman Na Drini ćuprija predstavlja klasično delo naše i evropske književnosti – po svojoj harmoničnosti, obuhvatnosti, apsolutnoj domišljenosti. Ovaj roman „govori o pet stoleća života naroda, u kojem su pojedini ljudi epizode, a pojedine smrti svakodnevni slučajevi, u kojem su nesreće neizbežne, ali je ćivot vječan. Ćuprija na Drini je prerasla u snažan simbol koji spaja etičke i estetičke vrijednosti: umjetničko djelo je postalo znak najvećeg dobra.“ (M. Selimović)
Tako je usred jednog krvavog rata, i kao opomena na početku nove epohe, ostvareno sjajno delo savremene književnosti ispunjeno tragičkom mudrošću u mnogobrojnim svojim epizodama, počev od one o sudbini prkosnog seljaka Radisava koji s koca reži na tirane Turke, pa do finalne istorije nesrećnog Alihodže koji je svedok razaranja mosta na Drini od strane predstavnika njemu nerazumljive zapadne civilizacije.

 

237. Hristić, Jovan: „Čehov dramski pisac“ (Š – 1929; DB – 02-300)
Izdanje: Nolit, Beograd, 1981
Strana: 237
Cena: 1200 din
Književna kritika

Ova knjiga je još jedan, bez sumnje značajan, prilog literaturi o Čehovu. Esejist, pozorišni kritičar i profesor dramaturgije, Hristić prilazi delu jednog od najvećih dramskih pisaca iz različitih uglova i sa mnogim razumevanjima: literarnim, dramaturškim, književnoistorijskim, pa čak i beletrističkim. On nas nije lišio ni jednog ugla posmatranja Čehovljevog dela, težeći da otkrije njegovu suštinu i ono što se krije iza uobičajenih tumačenja, da proširi dimenzije u okvirima kojih obično posmatramo Čehovljeve drame i potraći im jedan širi smisao.
Hristićeva knjiga pisana je sa izuzetnom veštinom u komponovanju dokumentarnog materijala i sa nečim što bi se moglo nazvati fabulativnim umećem u izlaganju esejističke građe koje ponekad prerastu u čitavu malu dramaturgiju.

 

238. Set, Vikram: „Kišni paviljon“ – prvi deo trilogije „Odgovarajući momak“ (Š – 3319; DB – 06-469)

PRODATO

Izdanje: Laguna, Beograd, 2006
Strana: 457
Cena: 500 din
Beletristika

Roman Vikrama Seta u suštini je ljubavna priča: povest o Lati i nastojanjima njene majke da kćerki nađe odgovarajućeg momka za udaju, povest o ljubavi i strogom majčinskom procenjivanju. Istovremeno, to je priča o Indiji, mladoj državimkoja je tek stekla nezavisnost i koja se suočava sa velikih iskušenjem prvih nezavisnih opštih izbora i prilikom da trasira sopstvenu sudbinu.

 

 

239. Martin, Dejvid: „Mreža dezinformacija“ – Čerčilova jugoslovenska greška (Š – 4290; DB – 02-358)
Izdanje: Prosveta, Beograd, 1991
Strana: 454
Cena: 1500 din
Istorija

Početak knjige obeležen je „zagonetkom“ dvoumljenja – da li j postojao „peti čovek“ u sovjetskoj obaveštajnoj službi na tlu Velike Britanije, i da li je on Džejms Klugman, neobični saradnik DSO-a u Kairu? „Zagonetka“ čitaoca vuče u iščekivanju rešenja, na kom putu sa interesom čita i one delove rukopisa koji su za istoričara međunarodnih odnosa poznate činjenice, ali i one koji sadrže mnogo toga dosad nepoznatog. Prvoj kategoriji pripadaju prikazi nastanka Kraljevine SHS i odnosa nacionalnih snaga u njoj. Prikaz Trojnog pakta je veran, pod uslovom da mu se doda i činjenica da su u napadima na jugoslovensku armiju u aprilskom ratu  osim ustaša učestvovali i odredi Mačekove HSS.

 

240. Popovski, Mihailo: „Đorđe – kraljević SHS“ (Š – 546; DB – 02-073)
Izdanje: Sloboda, Beograd, 1980
Strana: 119
Cena: 1200 din
Istorija

Ovo je istinita priča o princu Đorđu Karađorđeviću, starijem sinu kralja Petra I. Još dok je bio prestolonaslednik, on nije krio da mu je dosta dvorskih intriga. Baš kao da je slutio da će, zahvaljujući pre svega njima, 1909.godine, posle tragične smrti njegovog poslužitelja Stevana Kolakovića, biti prinuđen da abdicira sa prestolonasleđa u korist mlađeg brata princa Aleksandra. Od tada, pa sve do pada dinastije Karađorđevića, proživeo je najteže godine svog života. Proganjan i špijunirsn, provodio je dane u inostranstvu. Predsednik vlade, Nikola Pašić, ministar inostranih poslova Ninčić i ambasador Jugoslavije u Parizu Spalajković, udružiće se da dokažu nekakve tadašnje i ranije krivice, ne bi li princa dovukli u zemlju i lišili ga slobode.

 

241. Žak, Kristijan: „Oskrnavljena piramida“ (Š – 2680; DB – 03-630)
Izdanje: Plato, Beograd, 2000
Strana: 431
Cena: 900 din

Svi romani Kristijana Žaka se događaju u starom Egiptu. Radnja, nalik trileru, sa političkim ubistvima, zaverama, otmicama, odlascima u zatvor i spasavanjima iz zatvora, odvija se u ambijentu koji je Kristijan Žak, egiptolog, umeo vrlo precizno da opiše.
Dok uživa u političkim spletkama i ljubavnim zaapletima i raspletima, čitalac usput otkriva način funkcionisanja staroegipatske medicine, sudstva, saobraćaja, saznaje kako je izgledala Keopsova piramida iznutra i druge istorijski potpuno verodostojne pojedinosti.

 

242. Stamenković, Vladimir: „Pozorište u dramatizovanom društvu“  - kritike i eseji 1956-1986 (Š – 2048, DB – 05-832)
Izdanje: Prosveta, Beograd, 1987
Strana: 295
Cena: 1200 din

U ovoj knjizi dat je izbor iz autorovih pozorišnih kritika i eseja o drami publikovanih tokom tri decenije njegovog javnog delovanja. U njoj je naglasak stavljen na ispitivanje razvoja savremene srpske, ali i jugoslovenske drame, razume s eu evropskom kontekstu, u poređenju s dramskim delima nastalim u Evropi u XX veku. U knjizi je posvećena posebna pažnja i novoj srpskoj komediji, srpskom komedijskom pozorištu, koje se tretira kao specifičan  umetnički merač socijalne napregnutosti društva, kao i instrument za uvođenje u saznanja o našem mentalitetu. Stamenkovićeva istorija je, u stvari, neka vrste sažete istorije naše posleratne drame i modernog jugoslovenskog pozorišta.

 

243. ur. Hazan, Fernand: „Istorija slikarstva – od pećinskog do apstraktnog“ (Š – 6864; DB – 01-990)
Izdanje: Nolit, Beograd, 1973
Strana: 320
Cena: 1900 din
Umetnost

Odluka da se objavi, u jednoj jedinoj knjizi, istorija slikarstva koja bi čitaova vodila od prvih pojava pećinske umetnosti do najnovijih ostvarenja apstraktne umetnosti bila je prilično smela.  Autori su se ograničili na glavne tokove ove evolucije kako bi za ličnost umetnika i za analizu njihovog dela sačuvali bitni deo ove knjige. Gotovo šest stotina umetnika posmatrano je iz istorijske perspektive, a više od trista njih proučeno je i analizirano. Uz to je dat ilustrativni prilog kome po broju slika (100 reprodukcija u boji) nema ravnog. U sastavljenju ove knjige sarađivalo je jedanaest autora koji su u nju uneli najbolji deo svog znanja: Lik Benoa, Žan Kasu, Pjer di Kolombje, Pjer Devambe, Žan A. Kajm, Pol-Anri Mišel, Majkl Midlton, Žozef-Emil Miler, Klod Rože-Marks i Žan Joajot.

 

244. Nešković, Jovan: „Đurđevi stupovi u starom Rasu“ (Š – 4477; DB – 03-715)
Izdanje: Zavod za zaštitu spomenika kulture, Kraljevo, 1984
Strana: 253
Cena: 2900 din
Umetnost

Društvene, kulturne i umetničke prilike koje su se stekle na području Rasa u drugoj polovini XII veka uslovile su osobenu pojavu Đurđevih Stupova kao arhitektonskog spomenika. Ukrštanje uticaja Istoka i Zapada na teritoriji srednjovekovne Srbije u svim sferama kulturnog života posebno se odrazilo u crkvenoj arhitekturi formiranjem novog načina građenja koji predstavlja jedinstvenu sintezu dve graditeljske koncepcije srednjeg veka, vizantijske arhitekture na Istoku i romanske arhitekture na Zapadu. Crkva sv. Đorđa ima posebno mesto i zapaženu ulogu u formiranju ove arhitekture, poznate pod nazivom raška škola ili raška stilska grupa,kao građevina kojom započinje ova velika stvaralačka epoha u arhitekturi srednjovekovne Srbije.

 

245. Todić, Branislav: „Staro Nagoričino“ (Š – 4469; DB – 03-711)

PRODATO

Izdanje: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, prosveta, SANU, Beograd, 1993
Strana: 247
Cena: 2900
Umetnost

U ovoj, moglo bi se reći, klasučnoj monografiji o jednoj veoma značajnoj vizantijskoj i srpskoj crkvi iz srednjeg veka, lapidarno i veoma sadržajno, kroz sedam poglavlja, izloženo je sve ono što je za dosadašnje proučavanje bilo bitno, s posebnim osvrtima na prvobitnu vizantijsku baziliku, na obnovu crkve pod kraljem Milutinom, na tematiku i program fresaka, na njihovu ikonografiju i bogoslovsku podlogu, na umetničke osobine slikara upoređene s istovremenim slikarstvom vizantijskog sveta. Sve što je napisano u Todićevoj knjizi o Starom Nagoričinu napisano je znalački, s poznavanjem problematike, ne samo one povezane s proučavanjem Nagoričina, već i one koja se tiče epohe, tj.kraja XIII i ranog XIV veka.

 

246. Popović, Danko: „Vreme laži“ (Š – 3006; DB – 04-980)
Izdanje: Književne novine, Beograd, 1990
Strana: 323
Cena: 500 din
Beletristika

Danko Popović je napisao knjigu koju su čekale sve generacije tokom pola veka našeg istorijskog posrtanja, raslabjivanja i ponižavanja. Zato se u ovoj knjizi iščitava sudbina srpskog naroda, potresna priča o njegovom robovanju pogrešnom konceptu života. Ovo je otvorena knjiga, ona ništa ne prećutkuje, ništa ne skriva, njen autor sa bolnom otvorenošću govori o putu ka Golgoti, kojom ide njegov narod, posrćući pod krstom svog pogrešnog istporijskog izbora, narod izmučen, ućutkan, sabijen u svoje nacionalno kolektivno pamćenje. Ima naroda koji su srećni što nemaju „Vreme laži“. Srpski narod je morao imati ovakvu knjigu.

 

247. Trešnjić, Milan: „Legende obaveštajne“ (Š – 2843; DB – 06-608)

PRODATO

Izdanje: Evropa Commerce, Beograd, 1975.
Strana: 170
Cena: 500 din

„Legende obaveštajne“ su istinska kazivanja, zapisani podvizi i doživljaji obaveštajaca bez unapred postavljene teze o njihovoj nepogrešivosti, nepobrdivosti i sličnih preterivanja. Upravo zato opisani likovi i događaji i drže stalno napregnutom čitaočevu pažnju i pokazuju da je ljudska snaga u borbi  za ljudsko neiscrpiva. „Legende obaveštajne“ ubijajući legende o obaveštajcima kao natprirodnim bićima i nedostižnim individualnostima, ustoličuju normalnog čoveka kao junaka ove vrste literature i legendu njegovog podviga, normalne ljudske dućnosti prema narodu i preporodu svoje zemlje. U petnaest novela i kraćih pripovedaka, Trešnjić je predstavio petnaest obaveštajnih slučajeva zajedno sa realnim životom oko njih, pokazujući nam ih kao svojevrsne životne kretnje za koje je tok života odabrao svoje predstavnike po kvalitetu osećanja, strasti, savesti ili im nepravedno razapeo nevidljive i opasne zamke.

 

248. Novak, Viktor: „Latinska paleografija“ (Š – 726; DB – 03-339)

PRODATO

Izdanje: Univerzitet u Beogradu, Beograd, 1952.
Strana: 356
Cena: 2000 din
Istorija

Paleografija je pomoćna istorijska nauka koja proučava poreklo, procese razvitka i pojaseve proširenja starih pisama.
Latinska paleografija nije samo praktična veština neophodna  svakom medievalisti.  Ona se ne zadovoljava danas samim tačnim transkribovanjem  starih tekstova i utvrđivanjem vremena njihovog postanka. Ona teži rešavanjima širih i dubljih problema.  Ona pokušava pa i uspeva  da otkriva na području srednjovekovne latinske pismenosti stepen pozajmica ili samoniklosti, a isto tako i jačinu i veličinu razmene kulturnih dobara među anrodima pri čemu u srednjem veku i te kako učestvuju i Jugosloveni.

 

249. ur. Piggott, Stuart: „Osvit civilizacije – opšti pregled starih kultura“ (Š – 773; DB – 03-348)
Izdanje: Jugoslavija, Beograd, 1969
Strana: 407
Cena: 5000 din
Umetnost

Na stranicama ove knjige ispričana je povest o postanku civilizovanog čoveka i o počecima civilizacije širom sveta. – od primitivnih lovaca i skupljača hrane do ljudi koji počinju  da se udružuju u organizovane društvene zajednice. To je priča o starim Egipćanima, Sumerima, o drevnoj Kini, varvarskoj Evropi. Ova knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja i saradnje četrnaestorice svetskih stručnjaka za praistorijsku i istorijsku arheologiju, etnologiju i orijentalne starine raznih regiona sveta. U knjizi ima oko 940 ilustracija, 172 slike u boji, 645 crno-belih slika i crteža, 48 karata i tabela.

 

250. Brajović, Toman: „Crna Gora u delima likovnih umetnika drugih krajeva i naroda XIX i početkom XX veka“ (Š – 2639; B – 03-760)
Izdanje: Obod, Cetinje, 1967
Strana: 222
Cena: 2000 RSD
Umetnost

Radovi likovnih umetnika drugih krajeva i naroda na crnogorske teme i motive XIX i s početka XX veka imaju dvostruki značaj za kulturnu istoriju Crne Gore. S jedne strane, predstavljali su, izvan Crne Gore,  zanimljiva i značajna svedočanstva očevidaca, o Crnoj Gori, njenim ljudima i zbivanjima, ponekad verodostojnija od ostalih oblika informacija, drugih vrsta dokumenata, koje su na Zapad donosili i pisanom rečju saopštavali razni putnici, putopisci, kvalifikovani i samozvani poznavaoci Crne Gore i ostalih naših krajeva dvadesetog veka. To, naravno, ne znači da među onima koji su pisanom rečju obaveštavali javnost drugih zemalja o Crnoj Gori, nije bilo sigurnih opservatora, verodostojnih tumača viđenog i doživljenog. Bilo ih je, kao što su postojali i oni zlonamerni, ili oni koji su zbog nepoznavanja prilika, kratkotrajnog boravka, nesigurnih podataka i sličnih uzroka površno shvatili i proizvoljno prikazivali pojedine pojave i zbivanja – katkad negirajući i zapostavljajući, a katkad glorifikujući neke sadržaje i neke vidove stvarnosti.


 

 

 

 Izdanja na srpskom od 1 do 30 >>>

Izdanja na srpskom od 31 do 60 >>>
Izdanja na srpskom od 61 do 87 >>>

Izdanja na srpskom od 88 do 97 >>>

Izdanja na srpskom od 98 do 109 >>>

Izdanja na srpskom od 110 do 123 >>>

Izdanja na srpskom od 124 do 150 >>>

Izdanja na srpskom od 151 do 180 >>>

Izdanja na srpskom od 181 do 230 >>>

Izdanja na srpskom od 231 do 250 >>>

Izdanja na srpskom od 251 do 290 >>>

Izdanja na srpskom od 291 do 310 >>>

Izdanja na srpskom od 311 do 340 >>>


Izdanja na engleskom od 1 do 10 >>>
Izdanja na engleskom od 11 do 20 >>>

Izdanja na engleskom od 21 do 29 >>>

Izdanja na engleskom od 30 do 39 >>>

Izdanja na engleskom od 40 do 49 >>>

Izdanja na engleskom od 50 do 59 >>>

Izdanja na engleskom od 60 do 69 >>>

Izdanja na engleskom od 70 do 79 >>>

Izdanja na engleskom od 80 do 100 >>>

Izdanja na engleskom od 101 do 140 >>>

Izdanja na engleskom od 141 do 190 >>>

Izdanja na engleskom od 191 do 260 >>>

Izdanja na engleskom od 261 do 280 >>>

Izdanja na engleskom od 281 do 310 >>>


 


 

Foto Galerija


Kontakt

KNJIŽARA MAGELAN
OD 10.10.2016. KNJIŽARA MAGELAN JE ZATVORENA KAO REALAN PROSTOR, ALI U VIRTUELNOM PROSTORU I DALJE RADI. ZA INFORMACIJE O ANTIKVARNIM KNJIGAMA ILI IZDANJIMA MAGELAN PRESS-a POŠALJITE MAIL NA:
magelanpress@mts.rs
ILI
TEL 062 450 135

 

Knjizara Magelan na FB


Misli beogradskog antikvara

Misao 95
Beskrajni plavi krug, i u njemu zvezda. Seoba ima, smrti nema...