Novosti

4
Nova izdanja
By MT Brongus | 4.10.2016.
KNJIŽARA MAGELAN DOBILA KNJIGE “VITA KOTORANIN, NEIMAR DEČANA” I “BOKA KOTORSKA I CRNA GORA”...
1
Izlog
By MT Brongus | 1.9.2016.
KNJIŽARA MAGELAN REDOVNO MENJA POSTAVKU IZLOGA NE BI LI SLUČAJNI PROLAZNICI ZASTALI...
30
Ekspedicija
By MT Brongus | 30.8.2016.
ČLANOVI BOKELJSKE EKSPEDICIJE USPEŠNO OPLOVILI BOKU KOTORSKU NA JEDRA I MOTOR, ZA MANJE OD 24 SATA. ...

Izdvajamo

 

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku..

Linkovi

 

Sa ponosom Vam predstavljamo Web lokacije koje volimo i rado posećujemo...

Izdvajamo

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku:.

 

Izdanja na srpskom od 151 do 180:

 

151. Barbi, Anri: „Bregalnica – srpsko-bugarski rat 1913“ (Š – 4830; DB – 02-979)

PRODATO

Izdanje: Štamparija Savića i komp., Beograd, 1914.
Strana: 195
Cena: 1500 din
Istorija

Kako je Evropa, ili bolje reći Austro-Ugarska kao najviše zainteresovana, pretila da u 1912. pokuša još jedan „ogled“, Balkanci se, sada već punoletni, sjediniše da sami reše svoju sudbinu. Tako je nastao srpsko-bugarsko-grčko-crnogorski savez. Međutim, Srbija i Rusija su otpočele jednu žalosnu raspravu oko saveznog ugovora. Rusija je želela sa se srpsko-bugarski savez održi. Petrograd je navaljivao da ove dve slovenske države rešenje svoga spora povere Caru kao najvišem sudiji. Obe su se strane najpre ustezale, i najzad su pristale na ovo miroljubivo rešenje, dok jedan fatalan čovek, persona grata kralja Ferdinanda, sa paklenim planom, nije odlučio da pitanje reši jednim udarom izvedenim na njegov način.

 

152. Schreiber- Servan, Jacques Jean: „Svjetski izazov“ (Š – 7113; DB – 07-238)
Izdanje: Globus, Zagreb, 1980
Strana: 332
Cena: 1000 din
Istorija

„Svjetski izazov“ rezultat je zajedničkih razmišljanja Pariske grupe koju su u julu 1979.godine osnovali Žan Žak Servan Šrajber, Karl Šiler i Semjuel Pisar. Autor na početki iznosi činjenice i događaje koji nam i nisu sasvim nepoznati, ali u njegovoj interpretaciji pružaju jasnu sliku puta kojim je Zapad krenuo pre tridesetak godina. Bogateći se na račun nerealno niskih cena sirovina, pre svega nafte, Zapad je u početku ostvario veliki napredak, ali je završio u današnjoj, vrlo ozbiljnoj krizi. Autor se s pravom pita hoće li čovečanstvo biti dovoljno mudro da nađe novi izlaz.

 

153. Ljušić, Radoš: „Srbija 19. veka“ (Š – 2717; DB – 03-647)
Izdanje: Novinsko-izdavačka ustanova „Vojska“, Beograd, 1994
Strana: 417
Cena: 1200 din
Istorija

Ova knjiga predstavlja zbornik objavljenih radova o Srpskoj revoluciji, dinastijama, vladarima i državnicima, o ustavnosti i državnosti. Takođe sadrži ocene istoriografskih dela kao što je „Odnosi između Srbije i Austro-Ugarske u XX veku“ Vladimira Ćorovića i sabrana dela Slobodana Jovanovića, kao i radove o istoriji i tradiciji (San begovski o zemlji, Drina, a pored nje logori, Višnjić, Vuk i boj na Loznici, Voždov obračun sa opozicijom, itd.).

 

154. Jovanović, Aleksandar: „Sedam ratova generala Pavla Jurišića Šturma“ (Š – 732; DB – 03-334)

PRODATO

Izdanje: Litera, Beograd, 1991.
Strana: 160
Cena: 900 din
Istorija

Pavle Jurišić nije rođen u Srbiji, a sudbina mu je odredila da živi u Srbiji u vreme njenih najburnijih istorijskih događaja u drugoj polovini XIX i na početku XX veka. Sve što je doživeo u Srbiji povezano je sa njenom borbom  za oslobođenje i opstanak. Njegov doprinos toj borbi je ogroman i veličanstven. Bio je jedinstvena ličnost svog vremena, i omiljeni vojskovođa u srpskom narodu. Njegova odanost i ljubav prema Srbiji je nagrađena izborom za prvog ađutanta kralja Petra I. Borio se u sedam ratova i proveo u njima trinaest godina. Odlikovalo ga je dvanaest država sa trideset odlikovanja i osam spomenica.

 

155. Popović, Radovan: „Andrićeva prijateljstva“ – biografija nobelovca (Š – 199; DB – 03-122)
Izdanje: Dečije novine/Prosveta, Gornji Milanovac/Beograd, 1992
Strana: 309
Cena: 1000 din

Ova knjiga je nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja u arhivama i bibliotekama, kao i razgovora sa Andrićevim savremenicima. Prikazana je kultura piščevog življenja, ponašanja i javnog delovanja kao paradigma koja iz prošlosti daje podršku i osvetljava put današnjim Andrićevim poklonicima i čitaocima. Knjiga sadrži fotografije Andrića, njegovih savremenika, kao i nekih značajnih mesta koja su obeležila piščev život i stvaralaštvo, kao što su Travnik i Višegrad.

 

156. Čakić, Stefan: „Velika seoba Srba i patrijarh Arsenije III Čarnojević“ (Š – 767; DB – 03-343)

PRODATO

Izdanje: Kulturno-prosvetna zajednica Vojvodine i Prometej, Novi Sad, 1990.
Strana: 432
Cena: 1500 din
Istorija

Glavni cilj autora ove knjige bio je da pruži jednu objektivnu celinu i jedan nepristrasan sud, kako o samom pećkom patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, tako i o sudbonosnom događaju Seobe Srba iz njihove stare pradedovske postojbine na jugu Srbije u zemlje bivše Ugarske kraljevine 1689/90.godine. Ovo delo se takođe bavi Srpskim Privilegijama, dobijenim od Austrijskog dvora, njihovim značajem i vrednošću, ali i upornim nastojanjima ugarske dvorske kancelarije i katoličke crkve, naročito jezuita, da se iste stave van snage, iz čega je ponikla jedna neravnopravna borba, u kojoj su doseljeni Srbi pokazali neviđeni primer upornosti, hrabrosti i odlučnosti, što je osiguralo njihovu fizičku egzistenciju, kao i vresku i nacionalnu pripadnost, od koje nikako nisu hteli da odstupe.

 

157. Verber, Eugen: „Kumranski rukopisi“ (Š – 2193; DB – 02-959)

PRODATO

Izdanje: BIGZ, Beograd, 1983.
Strana: 400
Cena: 1900 din
Istorija

Ova knjiga sadrži prevode i objašnjenja gotovo svih do danas poznatih rukopisa koji su, pre više od trideset godina, nađeni u pećinama kraj obala Mrtvog mora. Od trenutka kada se saznalo za nalaz ovih rukopisa, starih devetnaest pa i dvadeset vekova, oni ne prestaju da privlače pažnju naučnih radnika, ali i publicista i novinara iz celog sveta.
Kumranski tekstovi su značajni ne samo u teološkom pogledu već i po tome što imaju svoje kulturno-istorijsko mesto u tumačenju biblijske tradicije i shvatanja ranog hrišćanstva, kao i sekti koje su predstavljale posebne društvene, politićke i religiozne celine.

 

158. Živojinović, Dragoljub: „Vatikan, katolička crkva i jugoslovenska vlast 1941-1958“ (Š – 2302; DB – 02-362)
Izdanje: Prosveta-Tersit, Beograd, 1994.
Strana: 451
Cena: 1900 din
Istorija

Ova knjiga predstavlja originalan istraživački rad, koji je bio veliki korak napred u našim i opštim znanjima o odnosima katoličke crkve i jugoslovenskog komunizma za vreme pontifikata Pija II, od 1941.do njegove smrti krajem 1958.
Autorovo osnovno polazište je da je katolička crkva za ovo vreme doživela istorijski poraz, ali da je uspela da se usaglasi sa interesima zapadnih saveznika posle 1945. i da uvek ofanzivno nastupa prema jugoslovenskom i svetskom komunizmu.

 

159. Lopez, Roberto: „Rođenje Evrope“ – stoljeća V do XIV (Š – 540; DB – 02-067)
Izdanje: Školska knjiga, Zagreb, 1978.
Strana: 363
Cena: 1500 din
Istorija

Lopezovo delo Rođenje Evrope je značajan rad, nov po svojoj koncepciji, duhovit po svojoj interpretaciji glavnih tema političke, kulturne i društveno-ekonomske istorije razdoblja od  V do XIV veka, kada je moderna Evropa počela da se formira. U središte svog istraživanja i proučavanja Lopez stavlja postanak Evrope, a ne srednji vek, niti „hrišćanski vek“, nego stvaranje sastava različitih država, životnih običaja i zavisnosti i političkih ustanova.

 

160. Rasulić, Toma: „Hronika Zvezdare“ (Š – 6815; DB – 01-941)
Izdanje: Opštinski odbor SUBNOR Zvezdara, Beograd, 1971.
Strana: 462
Cena: 800 din
Istorija

Hronika pretežno opisuje organizovanu delatnost i borbu naroda Zvezdare pod rukovodstvom Komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije koji su i bili stvarni organizatori i inspiratori narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije. Ali, u Hronici se dokumentovano ukazuje i na širinu, narodnu podršku i učešće najširih krugova građana i omladine Zvezdare koji su požrtvovano i hrabro podržavali komuniste i skojevce u njihovoj aktivnosti, sklanjali ih i štitili po cenu sopstvenih života, pružali utočište, hranili, lečili, upozoravali na opasnost i svesrdno pomagali na svakom koraku.

 

161. Tolstoj, Lav Nikolajevič: „Ana Karenjina“ I i II (Š – 4055; DB – 05-324)
Izdanje: Narodna knjiga, Beograd, 1975.
Strana: 519
Cena: I tom – 1000 din, I-II tom – 2000 din
Beletristika

 Tolstoj u svom romanu “Ana Karenjina” se ne bavi samo tragedijom jednog od glavnih likova ovog romana (Ane Arkadijeve) već je on pri pisanju samog dela vršio kako realističko prikazivanje društva Rusije sedamdesetih godina 19. veka tako i jednu,moze se reći analizu svojstvenu za Tolstoja, gde on kroz svoje delo (kroz lik Ljevina) ukazuje na sve “bolesti” upravo tog društva. Tolstoj smatra da je porodica najbitniji činilac društva; on sve ove novonastale pojave koje su uzrokovane istorijskim dogadjajima tog perioda, i koje menjaju rusko društvo (na prelazu iz feudalizma u kapitalizam), upravo pokušava da prikaže i verno opiše na primerima dobre tj. srećne i nesrećne porodice.

 

162. Salopek, prof. Dr M.; Kochansky, Dr V: „Paleontologija“ (Š – 4852; DB – 06-338)

PRODATO

Izdanje: Nakladni zavod Hrvatske, Zagreb, 1948.
Strana: 324
Cena: 900 din
Prirodne nauke

U svojim predavanjima iz paleontologije, dr Salopek je uvek nastojao da zadrži srednju liniju između starijeg morfološko-sistematskog i novijeg paleobiološkog smera u paleontologiji. To nastojanje dolazi u ovoj knjizi do izražaja, tako da ona u ovom obliku može poslužiti kao prvi uvod u paleontologiju ne samo studentima prirodnih nauka nego i svima onima, koji žele sa se upoznaju sa glavnim predstavnicima mnoštva organizama, koji su u geološkoj prošlosti živeli na Zemlji i da prate njihov razvoj od najstarijih formacija, u kojima su njihovi ostaci ili tragovi ostali sačuvani u okamenjenom obliku, pa sve do nastupa današnje faune i flore.

 

163. Man, Tomas: „Ispovesti varalice Feliksa Krula“ (Š – 3021; DB – 04-553)

PRODATO
Izdanje: Matica srpska, Novi Sad, 1980.
Strana: 431
Cena: 1200 din
Beletristika

Roman „Ispovesti varalice Feliksa Krula“ Tomas Man je počeo još tokom Prvog svetskog rata. Njegov glavni junak je nalik savremenom Dorijanu Greju, koji, iako talentovan, pametan i lep, bira da postane lopov i da se pomoću emotivnih veza munjevito penje po društvenoj lestvici, vremenom se pretvarajući u čudovište. Ekstravagantna parodija „Feliks Krul“, prema rečima samog Mana, prevodi „autobiografsku i aristokratsku ispovest u Geteovom duhu u sferu humora i kriminalistike“. Umetnik, tvrdi u svom romanu Man, figura je komična – on može da oslepljuje i obmanjuje, ali ne može da izmeni svet. Man je „Feliksa Krula“ smatrao svojim najboljim i najuspešnijim delom.

 

164. London, Jack: „Martin Eden“ (Š – 7102; DB – 07-227)
Izdanje: Stvarnost, Zagreb, 1980.
Strana: 348
Cena: 1000 din
Beletristika

Ljubav bez društvenog pokrića između mladog i neukog mornara koji je, podstaknut njome, brzim koracima prevladao intelektualni jaz koji ga je delio od Rut Mors, nedostižne malograđanke konzervativnog statusa i ideja, poslužila je autoru kao osnova i za klasičnu priču o uspehu i za izlaganje svoje složene meditativne sfere. Autobiografsko delo Martin Eden omogućuje nam da se upoznamo sa životom jednog od najsloženijih pisaca ovog veka.
Ovaj roman napisan je iskreno i hrabro, nepovodljivo i nadahnuto, beskompromisno i istinito.

 

165. Pekić, Borislav: „Besnilo“ (Š – 6633; DB – 01-759)
Izdanje: Novosti, Beograd, 2004.
Strana: 575
Cena: 900 din
Beletristika

Junaci ovog romana su ljudi-psi, zahvaćeni morom ostrvljenosti, kao i pojedinci koji nastoje da izbegnu njihovu sudbinu,a pozornica ove igre sa smrću je aerodrom. Na kraju pošast besnila doživljava moratorijum. Taj moratorijum je privremen, jer – opomenuti smo! – bacil besnila, kao i bacil kuge, nikad ne umire. ;ajstor Pekić je ovo apokaliptično snoviđenje, ovu futurističku bajku, nabijenu duhom negativiteta, uveo u život civilizacije kao moru koja se nije dogodila ali koja se svakog časa može dogoditi.

 

166. Ur. Mihovilović, Ive: „Tajni arhivi grofa Ciana 1936-1942“ (Š – 2997; DB – 06-658)

PRODATO

Izdanje: Zora, Zagreb, 1952
Strana: 512
Cena: 1000 din
Istorija

Jedan od glavnih aktera fašizma, dugogodišnji ministar spoljnih poslova Italije, Galeaco Ćano, ostavio je iza sebe veliki broj tekstova važnih za istoriju. U ovoj knjizi sakupljeno je oko dve stotine različitih dokumenata – službenih akata, zapisnika pregovora, razgovora, referata za Musolinija, diplomatskih pisama, itd, koji negde uvijeno, diplomatski obazrivo, a negde otvoreno i brutalno iskreno – bacaju svetlo na porobljivačke metode i ciljeve fašističke spoljne politike.
Čitav sklop važnih i presudnih događaja zajedno sa svojim glavnim akterima proniče pred očima čitalaca osvetljen novim, dotle možda samo naslućenim ili uopšte nepoznatim podacima i detaljima.

 

167. Božić, Ivan: „Nemirno pomorje XV veka“ (Š – 560; DB – 02-165)
Izdanje: Srpska književna zadruga, Beograd, 1979.
Strana: 415
Cena: 1500 din
Istorija

Radovi profesora Božića, sabrani u ovoj knjizi, tematikom su vezani za istoriju zetskog primorja, gradove i teritorije srednjovekovne srpske države koji leže u današnjoj Crnoj gori i Albaniji. Tu oblast promenljivih granica, razuđenu i izdeljenu u burnom stoleću između Dušanove smrti i osmanlijskog osvajanja, on je sam obeležio terminom Pomorje, koji je u srednjem veku i kasnije bio izrazito knjiškog karaktera.

 

168. „Geografski atlas i statističko-geografski pregled svijeta“ (Š – 2051; DB – 06-164)
Izdanje: Seljačka sloga, Zagreb, 1951.
Strana: 174
Cena: 900 din
Geografija

Prvi deo atlasa sadrži statističku geografiju sveta, najpre u tablicama, a zatim u pregledanim kartama. U drugom delu opisane su sve države i zemlje sveta s najvažnijim podacima. Podeljene su po kontinentima, a svaki takav odsek počinje sa preglednom tablicom čitavog kontinenta. Treći deo obuhvata trideset geografskih karata, štampanih u 8 do 10 boja, s mnogo sporednih kartica, koje prikazuju važnija područja.

 

169. Fon Kohenhauzen, Fridrih: „Veliki vojskovođi“ (Š – 5895; DB – 04-384)
Izdanje: Geca Kon, Beograd, 1937.
Strana: 482
Cena: 1000 din
Razno

U ovom delu opisan je život i rad 26 velikih vojskovođa, iznesen je pregled istorije ratne veštine na kopnu i moru u razdoblju koje obuhvata jedan period od 2500 godina – od početka V veka pre Hrista, pa se završava sa svetskim ratom 1918. godine.
Proučavajući život i rad ovih velikih vojskovođa čitalac će se upoznati sa metodom ratovanja tih vremena, uveriće se da je vojnički poziv jedan od najtežih u pogledu napora, teškoća i opasnosti.
Ove velike vojskovođe i kao vojnici i kao državnici bili su tvorci ratne veštine, organizatori države i njene vojničke moći. Puni vojničkih i patriotskih vrlina, oni su svetli primeri svoga doba, i kao ljudi jakog i nezavisnog duha i ogromnog samopouzdanja, rešavali su najteže probleme i odlučivali se na najsudbonosnije poduhvate.

 

170. Pešić, Stevan: „Tibetanci“ (Š – 257; DB – 05-230)
Izdanje: Prosveta, Beograd, 1988.
Strana: 387
Cena: 800 din
Putopis

Roman Tibetanci je veoma krupan kamen u Pešićevom mozaiku koji se u mnogo čemu može porediti s Kiplingom. U ovom romanu pisac se oslanja na iskustva duhovnih disciplina Istoka, ali spretno uvodi romantičarsku misao o duši koja luta za srećom i traga za smislom. Pešićev junak provodi ćivot daleko od doma, gonjem željom za saznavanjem tajni života, a na kraju se krotko vraća da nađe konačni spokoj i životnu putanju završi tamo odakle je krenuo.

 

171. Ređep, Jelka: „Grof Đorđe Branković i usmeno predanje“ (Š – 561; DB – 02-059)
Izdanje: Prometej, Novi Sad, 1991.
Strana: 253
Cena: 1200 din
Istorija

Grof Đorđe Branković ličnost je koja svojim bogatim, zanimljivim, ali i tegobnim životom, kao i „Hronikama“, tim voluminoznom delom u pet knjiga, živo privlači i danas našu pažnju. Istoričar i pisac, diplomata i političar, Branković i posle trista godina može da imponuje velikom erudicijom jednog poliglote i idejama o stvaranju države, ali nam se istovremeno predstavlja i kao čovek nerealan, mada darovit, često nesređen, lakomislen i lakoveran, sklon preterivanju, uveličavanju i izmišljanju, čovek nestalnog karaktera. Neodoljivo se nametao  svojim ćivotom, idejama i delom.

 

172. Pribićević, Svetozar: „Diktatura kralja Aleksandra“ (Š – 549; DB – 02-109)
Izdanje: globus, Zagreb, 1990.
Strana: 311
Cena: 1500 din
Istorija

Nakon šestojanuarske diktature 1929, ukidanja Ustava i uvođenja diktature kralja Aleksandra, ubrzo je i Svetozar pribićević iskusio svu surovost režima i na sebi. Godine 1932. Odlazi u inostranstvo i u Parizu kao politički emigrant piše i objavljuje 1933. Godine na francuskom knjigu „Diktatura kralja aleksandra# kao svoj politički obračun s kraljem Aleksandrom. U toj knjizi on se izjašnjava za republikansko i federalno ustrojstvo Jugoslavije. Uz mnoge izražene subjektivne stavove, knjiga je zasnovana na autentičnim dokumentima i svedocima. Autor govori o svim zakulisnim spletkama dvorske kamarile, truležu i grčevitoj borbi stranaka, što je ideju jugoslovenstva pretvorilo u ideju nejednakosti i nasilja na samom početku osnivanja. Potresno je svakako i svedočanstvo o Solunskom procesu. Ovo „Globusovo“ izdaje prvi je integralni prevod sa francuskog originala.

 

173. Kapetan Ivelić, Vlado: „Pomorski život na jedrenjacima i parobrodima“ (Š – 5996; DB – 04-483)
Izdanje: Narodna knjiga, Herceg-Novi-Podgorica, 2009.
Strana: 217
Cena: 900 din
Putopis

Memoarsko-putopisna proza kap. Vlada Ivelića nudi kolekciju konkretnih istorijskih slika s Jadrana, Mediterana i svih okeana – od druge polovine 19. veka do pred kraj Prvog svetskog rata.
Kako je uopšte došlo do propasti jedrenjaka, tih najjeftinijih i najekološkijih prevoznih sredstava?
Lakše je reći koje more u ovoj knjizi nije opisano, ili tip jedrenjaka, ili parobrodarska ruta tršćanskog društva Lloyd, nego reći šta se sve u knjizi nalazi opisano.
Čitalac naprosto vidi jedrenjake i terete, život posade, oskudni jelovnik, opasnosti i bure, bolesti, brodolome, tipove brodova, rute, konkretne gradove i pomorske situacije, mora i okeane, pa i bogate menije, neobične putnike, ekstremne vremenske prilike, sudare, početke turizma, navigacijske veštine i maestralna snalaženja u jednoj od najtežih profesija pod kapom nebeskom.
„Pomorski život“ je iskustvena životna priča jednog od poslednjih Bokelja koji je plovio na jedrenjacima, a karijeru okončao na parobrodima nakom punih 50 godina plovidbe.

 

174. Čelebi, Evlija: „Putopis“ (odlomci o jugoslovenskim zemljama) (Š – 6890; DB – 07-015)
Izdanje: Sarajevo Publishing, Sarajevo, 1996.
Strana: 702
Cena: 3500 din
Putopis

Evlija Čelebija je bio turski vojnik, činovnik i putopisac. Originalni naslov ovog putopisnog dela je Sejahatnama, i ovaj prevod Hazima Šabanovića predstavlja pokušaj da s ena osnovu postojećeg carigradskog izdanja Sejahatname Evlije Čelebije pruži potpun, celovit i po mogućnosti tačan prevod svih onih delova tog putopisa koji se odnose na jugoslovenske zemlje i narode.
Iz Jedrena Evlija putuje preko Beograda, Sarajeva, Dalmacije sve do Slovenije, i usput opisuje gradove kroz koje prolazi i opisuje neke interesantne događaje, kao što je sastanak sa generalom grada Splita ili svrgnuće Melek Ahmed-paše. Iz Slovenije se, preko Bosne, vraća u Beograd, odakle putuje u Albaniju i kasnije u Ugarsku.

 

175. Treveljan, Džordž Makoli: „Društvena istorija Engleske“ (Š – 480; DB – 02-153)
Izdanje: Srpska književna zadruga, beograd, 1982.
Strana: 557
Cena: 2000 din
Istorija

U ovom pregledu Engleske istorije, Treveljan kreće od Čoserove Engleske, zatim opisuje Englesku u doba Tjudora, za vreme antiklerikalne revolucije, Šekspira, Olivera Kromvela, zatim Englesku u doba restauracije i Danijela Defoa, dr Džonsona, Kobeta, opisuje i Škotsku na početku i kraju XVIII veka, kao i viktorijansku eru.

 

176. Grizunov, Sergej; Sisojev, Genadij: „Balkanski prorok“ (Š – 6826; DB – 01-952)
Izdanje: Laguna, Beograd, 2011.
Strana: 199
Cena: 1200 din
Biografija
Glavni junak ove knjige, Milan Panić, imao je jedinstvenu sudbinu: bio je pripadnik antifašističkog pokreta kao dečak krajem Drugog svetskog rata, zatim kao biciklista pobednik mnogih međunarodnih takmičenja, iselio se u Ameriku i postao ugledan poslovni čovek u svetskim razmerama, najzad premijer Jugoslavije na početku i inicijator okupljanja opozicije na kraju Miloševićeve diktature.
I danas Milan Panić igra važnu ulogu ne samo u svojoj domovini, nego i u SAD, Rusiji i Kini. U knjizi su po prvi put iznesene neke pojedinosti njegovog političkog delovanja koje je uticalo na svetsku politiku.

 

177. Kristal, Dejvid: „Enciklopedijski rečnik moderne lingvistike“ (Š – 4456; DB – 05-612)
Izdanje: Nolit, Beograd, 1988.
Strana: 293
Cena: 1200 din
Književna kritika, Rečnik

Od prvog engleskog izdanja 1980. ovaj rečnik je postao standardni priručnik lingvista širom sveta. Ovaj rečnik dragocen je pre svega zato što uključuje nove termine (ili stare termine upotrebljene na nov način).  Ova knjiga namenjena je svima koji se na bilo kom nivou bave modernom lingvistikom ili se za nju interesuju.
Predgovor je napisao Ranko Bugarski, a preveli su Ivan Klajn i Boris Hlebec.

 

178. Nikoliš, Gojko: „Memoari – korijen, stablo, pavetina“ (Š – 5921; DB – 04-409)
Izdanje: Liber, Zagreb, 1980.
Strana: 696
Cena: 1200 din

Knjiga „Korijen, stablo, pavetina“ se plodno, svestrano i sa više raznih tokova nadovezuje na najbolju tradiciju srpske i hrvatske memoarske literature koju su utemeljili prota Mateja Nenadović i I. I. Tkalac, kao i na dosadašnju memoarski literaturu o NOB-u. Nikoliš veliki broj svojih stranica posvećuje detinjstvu, zavičaju, školovanju, baveći se svojim duhovnim rastom, ali najviše stranica posvećuje ratovanju. On je u svim svojim bitkama pre svega vojni lekar. Njegova memoaristička pažnja posvećena je i bitkama s neprijateljem, ali uvek najviše bitkama za ranjenike. Bogata raznolikošću doživljaja, memoarističkih pristupa i stilova pisanja, Nikoliševa knjiga se uklapa u opšte tokove memoarske literature o NOB-u kao vrlo karakteristična.

 

179. Lukač, Đerđ: „Osobenost estetskog“ (Š – 391; DB – 04-852)
Izdanje: Nolit, Beograd, 1980.
Strana: 808
Cena: 1200 din
Filozofija
Ova knjiga je poslednje Lukačevo za života objavljeno delo, sinteza njegovih shvatanja umetnosti, velika estetika koju je, još od 1912, od kada potiču prve skice jedne obuhvatne estetike, celog života nameravao da napiše. Isto tako, ona je jedan od najambicioznijih pokušaja da se stvori kompletna marksistička estetika.
U Osobenosti estetskog Lukač razmatra sam nastanak umetničkog iskustva, njegovo postepeno odvajanje od oblasti svakodnevnog života, od magije, religije, etike i nauke i konstituisanje jedne svojevrsne oblasti.

 

180. Mihajlović, Borislav – Mihiz: „Autobiografija – o drugima“ (Š – 215; DB – 04-618)

PRODATO

Izdanje: BIGZ, Beograd, 1990.
Strana: 367
Cena: 800 din
Biografija

Mihiz piše o svom detinjstvu i mladosti u zavičajnom Sremu, po Irigu i okolnim manastirima, u Karlovcima i staroj gimnaziji u njima, o ratnim vremenima i ustaškim zločinima, o školovanju i vojnikovanju u „vunenim vremenima“ neposredno posle rata. Ove priče prožete su brigom za kulturni identitet svog naroda, i na toj osnovi Mihiz ispisuje zlatne stranice sećanja i na svoje roditelje, i na slučajne poznanike, i na životna drugovanja sa uglednim stvaraocima kakvi su Dobrica Ćosić, veljko Petrović, dejan Medaković i drugi. To šeretsko, nehatno, pikarsko i domišljansko, posebno je dragoceno u ovoj knjizi – iz ugla modernog „pikara“ neočekivano se otkriva sudbonosna mogućnost otpora dogmatizmu i očuvanja duhovnog i moralnog integriteta.

 

 

 

 


Izdanja na srpskom od 1 do 30 >>>

Izdanja na srpskom od 31 do 60 >>>
Izdanja na srpskom od 61 do 87 >>>

Izdanja na srpskom od 88 do 97 >>>

Izdanja na srpskom od 98 do 109 >>>

Izdanja na srpskom od 110 do 123 >>>

Izdanja na srpskom od 124 do 150 >>>

Izdanja na srpskom od 151 do 180 >>>

Izdanja na srpskom od 181 do 230 >>>

Izdanja na srpskom od 231 do 250 >>>

Izdanja na srpskom od 251 do 290 >>>

Izdanja na srpskom od 291 do 310 >>>

Izdanja na srpskom od 311 do 340 >>>


Izdanja na engleskom od 1 do 10 >>>
Izdanja na engleskom od 11 do 20 >>>

Izdanja na engleskom od 21 do 29 >>>

Izdanja na engleskom od 30 do 39 >>>

Izdanja na engleskom od 40 do 49 >>>

Izdanja na engleskom od 50 do 59 >>>

Izdanja na engleskom od 60 do 69 >>>

Izdanja na engleskom od 70 do 79 >>>

Izdanja na engleskom od 80 do 100 >>>

Izdanja na engleskom od 101 do 140 >>>

Izdanja na engleskom od 141 do 190 >>>

Izdanja na engleskom od 191 do 260 >>>

Izdanja na engleskom od 261 do 280 >>>

Izdanja na engleskom od 281 do 310 >>>


 


 

Foto Galerija


Kontakt

KNJIŽARA MAGELAN
OD 10.10.2016. KNJIŽARA MAGELAN JE ZATVORENA KAO REALAN PROSTOR, ALI U VIRTUELNOM PROSTORU I DALJE RADI. ZA INFORMACIJE O ANTIKVARNIM KNJIGAMA ILI IZDANJIMA MAGELAN PRESS-a POŠALJITE MAIL NA:
magelanpress@mts.rs
ILI
TEL 062 450 135

 

Knjizara Magelan na FB


Misli beogradskog antikvara

Misao 95
Beskrajni plavi krug, i u njemu zvezda. Seoba ima, smrti nema...