Novosti

4
Nova izdanja
By MT Brongus | 4.10.2016.
KNJIŽARA MAGELAN DOBILA KNJIGE “VITA KOTORANIN, NEIMAR DEČANA” I “BOKA KOTORSKA I CRNA GORA”...
1
Izlog
By MT Brongus | 1.9.2016.
KNJIŽARA MAGELAN REDOVNO MENJA POSTAVKU IZLOGA NE BI LI SLUČAJNI PROLAZNICI ZASTALI...
30
Ekspedicija
By MT Brongus | 30.8.2016.
ČLANOVI BOKELJSKE EKSPEDICIJE USPEŠNO OPLOVILI BOKU KOTORSKU NA JEDRA I MOTOR, ZA MANJE OD 24 SATA. ...

Izdvajamo

 

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku..

Linkovi

 

Sa ponosom Vam predstavljamo Web lokacije koje volimo i rado posećujemo...

Izdvajamo

Iz ponude Knjižare „Magelan“ sa velikim zadovoljstvom izdvajamo kolekciju starih i retkih knjiga na srpskom jeziku:.

 

Izdanja na srpskom od 311 do 340:

 

 

311. Radovanović, Janko: "Ikonografska istraživanja srpskog slikarstva XIII i XIV veka" (Š – 4482; DB – 03-717)

Izdanje: SANU, Balkanološki institut, Beograd, 1988.

Broj strana: 206

Cena: 3900 din

Umetnost

 

Ikonografija je jedna od najsloženijih disciplina istorije umetnosti, koja proučava i objašnjava poreklo, smisao i simboliku pojedinih ličnosti, tema i kompozicija u likovnim umetnostima. U prvom redu tumači sadrćaj likovnih dela na osnovu književnih spisa koji su ih inspirisali i religioznih koncepcija koje su u njihovoj osnovi i utvrđuje kulturne i istorijske činioce koji su uticali na njihov nastanak. Pored toga, daje i sliku duhovnog života i umetničkih strujanja ondašnjeg vremena.

U srednjovekovnom slikarstvu ništa nije slučajno prikazano već svaka kompozicija ima svoj dublji smisao, poruku i simboliku koju treba uočiti i objasniti. Pojedine freske i minijature, obražene u ovoj knjizi, nalazimo samo u srpskom slikarstvu, što svedoči o visokom obrazovanju i zavidnoj kulturi crkvenih velikodostojnika i ktitora, koji su određivali slikarski repertoar ili uticali na njega.

 

 

312. Zamarovsky, Vojtech: "Grčko čudo" (Š – 2075; DB – 02-351)

Izdanje: Školska knjiga, Zagreb, 1978.

Broj strana: 522

Cena: 1900 din

Istorija

 

Ova knjiga nas vodi u sunčanu Heladu. U atinu pod Akropoljom, u slavnu spartu, u Mikenu bogatu zlatom, u legendarni Knosos, u Tebu sa sedam vrata, u Delfe, Olimpiju i u druge gradove čija se slava pročula pre mnogo vekova. U zemlju u kojoj su živeli mitski "ljudi bogovima ravni", a i jedni drugima, u čudesnu zemlju gde je #čudo nužnosti plod". Antička Grčka vredna je napora putovanja. Ne samo zbog radosti spoznavanja, ili radi obnavljanja već stečenih spoznaja, već zbog praktičnih razloga. Grčka istorija i dostignuća, viđeni iz perspektive našeg doba, omogućuju da se bolje shvati mnogo od onoga što je došlo nakon njih. Ono će nam , uz to dati snagu, pružiti sigurnost i potreban optimizam.

 

313. Gombrih, E. H: "Umetnost i iluzija – psihologija slikovnog predstavljanja" (Š – 351; DB – 03-273)

Izdanje: Nolit, Beograd, 1984.

Broj strana: 368

Cena: 1900 din

Umetnost

 

Jedno od najzanimljivijih pitanja koje se u svim oblastima ljudskog iskustva postavlja, jeste sledeće: kakvim sve šemama, očekivanjima pa i željama tumačimo mnogobrojne signale što nam ih priroda upućuje? Ima li to neke posledice i po naše razumevanje umetničkog stvaranja i naše razumevanje doživljavanja umetničkih dela? To je jedno od pitanja na koja nam odgovara Gombrihova knjiga. Ona pokušava da istraži mnogostruke i složene odnose koji postoje između umetnika i prirode, gledaoca i umetničkog dela, sve šeme sa kojima umetnik pristupa prirodi i sve šeme sa kojima gledalac pristupa umetničkom delu.

 

314. Čelebonović, Aleksa: "Stara Grčka" (Š – 499; DB – 05-794)

Izdanje: Jugoslavija, Beograd, 1973.

Broj strana: 103

Cena: 1000 din

Umetnost

 

Ova knjiga ima za cilj da u umetnosti Stare Grčke istakne ono što je najbliže senzibilitetu današnjeg čoveka i da u sažetom obliku pruži objašnjenja za takav izbor. Usled toga je njena metodologija drugačija od one koja je uobičajena u izlaganju ove materije. Ograničena na razdoblje od  VIII do IV veka p.n.e. – uz dve skulpture iz II veka p.n.e. – knjiga en daje sistematski pregled celokupne umetnosti koja je nastala pod okriljem grčke civilizacije tog doba, niti daje pregled stvaralaštva u svim centrima grčke umetnosti. Ona se trudi da mđu brojnim originalima odabere svrsishodan broj snažnih primera preko kojih se mogu pratiti oni estetski problemi u grškoj umetnosti koji su za savremenog čoveka najznačajniji.

 

315. Burckhardt, Jacob: "Kultura renesanse u Italiji" (Š – 334; DB – 03-271)

Izdanje: Matica hrvatska, Zagreb, 1953

Broj strana: 379

Cena: 1500 din

Umetnost

 

Sav šaroliki svet italijanskih gradova, državica-tirana, klera, papinske kurije i umetnika u razdoblju od dva veka (XIV-XVI) prikazuje Burkhart na neobično plastičan i živ način. Od političke strukture tadašnje Italije pa do opisa svečanosti, Burkhart je široko razmotao šareno tkivo renesansnog života moderne Evrope u nastajanju. Živopisna slika epohe otkriva nam se impresivno sve više čitajući mnogobrojna poglavlja pojedinih delova knjige. Ovi delovi već u svojim naslovima karakterišu sadržinu i širinu obrađene istorijske materije: "Država kao umetničko delo", "Razvoj individuuma", "Buđenje antike", "Otkriće sveta i čoveka", "Društvenost i svečanosti", "Moral i religija".

 

316. Minić, Vojislav M: "Vodena knjiga" (Š – 3497; DB – 06-484)

Izdanje: Pi Pres, Pirot, 2009.

Broj strana: 184

Cena: 500 din

Beletristika

 

Izvanredan umetnički postupak  primenjen je u oblikovanju lika Verke. Ona je u romanu jedan od stradalnika, učesnik u drami, nemi i nemoćni posmatrač, svedok potapanja svoje kuće i svoga sela. Od momenta pojave znamenite fotografije prikazivanje njene ličnosti prenosi se sa živog lika na analizu fotografije, sa čitanja teksta na posmatranje fotografije. Čitalac knjige postaje gledalac fotografije. Sada već stičemo utisak da i Verka i posmatrač fotografije, gledaju u isto i osećaju isto.Posmatrač fotografije ne vidi Verkino lice. Time ona gubi svoj lični identitet i dobija opšti lik žene koja je postala beskućnik.

 

317. Rušdi, Salman: "Deca ponoći" (Š – 4191; DB – 02-703)

Izdanje: BIGZ, Beograd, 1989

Broj strana: 375

Cena: 500 din (I-II – 1000 din)

Beletristika

 

Snažna životna, izuzetno zanimljiva, fascinantna, veličanstvena knjiga – samo su neki od epiteta kojima su književni kritičari  propratili objavljivanje ovoga dela na anšem jeziku. Jugoslovenski čitaoci dele mišljenje književne kritike – ovaj roman je do danas objavljen u dva izdanja u tiražu od 15.000 primeraka. Ovo je izuzetna knjiga o mnogonacionalnoj i višekonfesionalnoj Indiji, knjiga koja otkriva jedan potpuno novi svet, koji je, kao Markesov Makondo, negde na granici između sna i jave, svet kroz koji istovremeno lebde i čvrsto stoje na zemlji antologijski likovi Salema Sinaja, Taja, Naseme Aziz, Šive, Padme. Pero "indijskog Markesa", kako nazivaju Rušdija, veoma je oštro, često nalik na skalpel kojim zaseca u živo tkivo vremena i zbivanja u Indiji od 1915. Godine do naših dana. I jedan indijski kritičar s pravom kaže za "Decu ponoći": "ovo je najraskošnija slika indijskog života kakva je ikada data u formi romana."

 

318. Jursenar, Margaret: "Širom otvorenih očiju" (Š – 5549; DB – 04-044)

Izdanje:Politika, Bograd, 2004

Broj strana: 203

Cena: 200 din

Beletristika

 

Knjiga "Širom otvorenih očiju" se može posmatrati  kao neka vrsta rezimea jednog uzbudljivog života i duhovnog puta. Nastojeći da iz svoje duhovne biografije izdvoji one trenutke i sadržaje koje smatra ključnim za razumevanje svojih dela i svog pogleda na svet, Margerit Jursenar čitaocu pokazuje kako unutra izgleda jedan duhovni svet i kako veliki pisac gleda na čoveka i njegovu sudbinu, na istoriju i kulturu. Kao i sva druga dela ove velike spisateljice, i ova knjiga omogućava čitaocu da stekne onu sliku o životu koju obično ne pružaju memoari i klasično pisane autobiografije.

 

319. Ikezava, Nacuki: "Nepomični životi" (Š – 615; DB – 02-653)

Izdanje: Geopoetika, Beograd, 2008

Broj strana: 239

Cena: 400 din

Beletristika

 

Ikezavina proza u osnovi deluje minimalistički i smelo istraživački. Ali, iz takvog, po definiciji, odmaknutog položaja, sasvim u duhu najnovijih književnih strenljenja, on svoje junake i radnju, ponekad nenadanim obrtima suptilno smešta u (samo) posmatrajuće položaje. Tada gledamo slike upečatljivih likova koji, bilo da su usredsređeni na snimke planina, nebeskih tela, trešanja u cvatu, morske obale ili uspomene, zaprepašćujuće jednostavno  otkrivaju isti takav smisao života.  Njegova proza sadrži i tradicionalne i moderne  elemente pričanja i prikazivanja.

Knjiga "Nepomični životi" nazvana je po nagrađenoj priči "nepomičan život". Sastoji se od četiri priče.

 

320. Živković, Dragiša: "Počeci srpske književne kritike" (Š – 4194; DB – 05-445)

Izdanje: Rad, Beograd, 1957

Broj strana: 389

Cena: 500 din

Književna kritika

 

Ovaj rad predstavlja pokušaj da se u jednom sistematskom pregledu prikaže razvitak naše književne  kritike od 1817. do 1860. godine. To su tek počeci i začeci naše književne kritike, koji pedesetih godina dovode do nastanka naše prave – stvaralačke, stalne i sistematske – nacionalne književne kritike. Vuk je bacio seme; punih trideset i nekoliko godina trebalo je da  to seme nikne i donese ploda na polju srpske književnosti is rpske knjižesvne kritike. Nacionalna srpska književna kritika je mogla da nastane tek s pojavom srpske nacionalne književnosti , dakle posle 1847.godine.

 

321. Sloter, Frenk: "Iskušenje savesti dr Brejda" (Š – 3455; DB – 05-208)

Izdanje: Beletra, Beograd, 1960.

Broj strana: 350

Cena: 600 din

Beletristika

 

Venčanje spensera Brejda sa Karolom Graham bio je hladno proračunat posao. Njemu je bio potreban novac, a njoj muž.  Sa bogatstvom Grahamovih on je mogao da otpočne lekarsku praksu. Kao Spenserova supruga Karola je mogla da svome još nerođenom detetu da njegovo ime.

Sve se kretalo po planu do trenutka kad se dr Brejd zaljubio u lepu devojku s kojom se kasnije oženio. Po prvi put njena ljubav postala je važan element u njihovoj čudnoj vezi. Ali, on je znao da ljubav ne može biti uzvraćena čoveku koji je dopustio da bude kupljen. Da li će tek onda kada bude vratio novac koji mu je bio dat. Moći da se nada naklonosti s njene strane?

 

322. Kaneti, Elijas: "Prisluškivač – pedeset karaktera" (Š – 3441; DB – 06-470)

Izdanje: Novosti, Beograd, 2004

Broj strana: 121

Cena: 400 din

Beletristika

 

Literarno-psihološki opis 50 raznih karaktera, pod naslovom Prisluškivač, izašao je iz štampe 1974.godine. proučavajući ljudske mane i nastranosti, karakterne osobine i opsesije, kaneti veoma duhovito, igrom reči, ponekad čak i nadrealističkim slikama, koristi staru Teofrastovu metodu i daje joj sopstveni, moderni pečat. Svoje životno iskustvo i izuzetnu moć zapažanja on pretače u specifičnu stilsku formu i čitaocu predočava čitavu nauku o tipovima, zasnovanu na trenutnim pesničkim slikama.

 

323. Katić, Relja V: "Hilandarski medicinski kodeks" (Š – 5908; DB – 04-397)

Izdanje: Narodna biblioteka Srbije, Beograd, 1989.

Broj strana: 506

Cena: 1200 din.

Razno

 

Hilandarski medicinski kodeks predstavlja dragocen spomenik ne samo srpske medicine već i srpske kulture. To je zbornik koji sadrži spise evropske naučne medicine od XII do XV veka. Njegovim otkrićem oboreno je pogrešno gledište u našoj nauci da su se Srbi u srednjem veku lečili uglavnom gatanjem i vradžbinama.

Na osnovu spisa iz Hilandarskog medicinskog kodeksa danas možemo da tvrdimo da se srpska srednjovekovna medicina nije razlikovala od evropske naučne medicine od XIII do kraja XV veka, iz kojeg perioda većinom i potiču spisi koje sadrži Hilandarski medicinski kodeks.

 

324. Gligorijević, Milo: "Izlazak Srba" (Š – 281; DB – 04-949)

Izdanje: Knjižarnica Obradović, Beograd, 1990.

Broj strana: 322

Cena: 1000 din

Putopis

 

Ovo nije istorija nego spis jednog novinara i putopisca o činjenicama života i smrti  Srba na njihovim evropskim putevima. Putopisi nisu porežani po vremenu nastajanja i objavljivanja u NIN-u i "Književnoj reči", već po logici same priče o izlascima i seobama Srba. Zato se onome koji čita preporučuje da ide redom, da prvo otvori vrata Hilandara, srpske carske lavre u Svetoj Gori atoskoj, a da naposletku vidi kako je nastalo i nestalo veliko bogatstvo Srba u Trstu.

"Beležnica", koja je na kraju knjige, sadrži naknadna saznanja i uvide, polemične osvrte na objavljene delove putopisa, neka pisma i odgovore an pisma. Knjiga je pisana jasnim i privlačnim stilom, koji spaja modernu hitrinu zapažanja i ljupku, arhaičnu leksiku.

 

325. Fotez, Marko: "Putovanja s Dundom Marojem" (Š – 250; DB – 05-748)

Izdanje: Libertas, Dubrovnik, 1974.

Broj strana: 204

Cena: 800 din

Putopis

 

Čitavo delo Marina Držića je neraskidivo vezano  za široko kulturno delovanje Marka Foteza, i to ne samo kao scenskog adaptatora, režisera i animatora, nego i kao čoveka od pera. Dvanaest što dužih što kraćih, studioznijih ili feljtonistički obojenih članaka, što ih je Fotez skupio u ovom rukopisu – često i uzbudljivo govore o etapama te njegove uporne borbe za delo marina Držića.  Uz nebrojene veoma korisne podatke za kulturnu istoriju, Fotez je u ovom svom rukopisu zanimljiv i tada kada bez polemičke gorčine brani svoja stanovišta adaptatorskih postupaka s kojima se i mnogi pozorišni ljudi ne slažu, koja su dakle teatrološki diskutabilna.

 

326. Emerson, Ralf Valdo: "Ogledi" (Š – 2460; DB – 02-245)

Izdanje: Grafos, Beograd, 1980.

Broj strana: 140

Cena: 900 din

Filozofija

 

R. V. Emerson (1803-1882), iako nesistematičan msililac, jedan j od vodećih predstavnika američkog transcendentalizma. Ono što je mislio i govorio blisko je filozofsko-pesničkom idealu.  Verovao je u univerzum kao celinu pod jednim jedinstvenim zakonom.

Inaginativno – njegova je moć. "Sveduša", kao prisustvo svetlosti, izvor je duhovne moći. A duhovna moć, živa i stvaralačka, jača je od bilo kakve materijalne snage.

U skladu sa snagom svoga duha: čovek traga za večnom lepotom. Onoliko koliko mašta i ima vizija, toliko, čovek-stvaralac, večno lepog za sebe dobija.

 

327. Ognjenović, Predrag: "Osećaj i mera" (Š – 2452; DB – 04-029)

Izdanje: CPP, Beograd, 2012.

Broj strana: 206

Cena: 900 din

Psihologija

 

Rad na ovoj knjizi oslanjao se na određene koncepte kognitivne psihologije, pa je razložno da se i čitalac o tome informiše. Reč je o shvatanju kognicije, percepcije kao vrste kognicije i čitanja kao vrste percepcije u svetlu Aktivističke teorije. Po tom shvatanju čitalac aktivno radi na tekstu i onda kad je ubeđen da mu se samo oči kreću po redovima slova. Taj "rad" može biti veći ili manji – autor se zalaže za to da on bude veći kada se čita ovako složena i inspirativna materija. Zato su predviđene one margine  da bi se po njima pisalo, crtalo, komentarisalo. Tu sa strane je već ponuđen neki prvi i osnovni nivo obrade. Crteži su namerno dati onako kako se to radi na tabli, slobodnom rukom.

 

328. Stolić, Ana "Kraljica Draga" (Š – 1953; DB – 05-771)

Izdanje: Udruženje za srpsku povesnicu, Beograd, 2000.

Broj strana: 189

Cena: 600 din

Biografija

 

Priča o Dragi Lunjevici, udovici inženjera Mašina, potonjoj kraljici Dragi, posebno je zanimljiva jer ima obeležja opšteg, ali i specifičnog primera koji je ustalasao duhove u srbiji i u Evropi na prelomu dva veka. Njena sudbina udovice imala je sve tipične karakteristike položaja žene bez muškarca u srpskom društvu tog vremena. Pojedinačno se odnosilo na činjenicu da je u slučaju kraljice Drage  napravljen nezamisliv skok iz osiromašene građanske porodice do prestola. Reč je, dakle, o ličnosti koja je dvostruko odstupila od postojećeg društvenog modela. Ako se ovo ima u vidu, uz poznavanje političkih okvira samovoljne i apsolutističke vladavine poslednjih Obrenovića, moguće je realnije nego do sada sagledati sliku o poslednjoj kraljici iz dinastije Obrenović.

 

329. Stojković, Andrija: "Branislav Petronijević, knjiga I – detinjstvo, đakovanje i studije" ( - 195; DB – 03-111)

Izdanje: Beletra, Beograd, 1989.

Broj strana: 92

Cena: 500 din

Biografija

 

Ova i dve knjige koje će uslediti treba da prvenstveno na osnovu arhivske građe rekonstruišu celinu intelektualnog razvitka Branislava Petronijevića. Da bi se ostvario tako postavljeni zadatak autor je nastojao da pronađe, sredi  i klasifikuje svu dostupnu, pre svega neštampanu dokumentaciju o Petronijeviću oslanjajući se na publikovanu građu ukoliko je to neophodno za povezivanje i razumevanje one prethodne. Kako i dokumenta treba shvatiti  kao podatke iz kojih istoričar  racionalnim putem izvodi činjenice, i ovde se autor upušta u analizu i kritiku dokumenata svuda tamo gde smatra da je to neophodno.

 

330. De Vizeva, Teodor i De Sen Foa, Žorž: "Mocartova poslednja godina" (Š – 155; DB – 03-130)

Izdanje; Zmijac, Banja Luka, 1991.

Broj strana: 137

Cena: 500 din

Biografija

 

Mocart je ostvario svoj i ljudski i umetnički ideal. Njegova muzička sudbina nije bila kratka, jer je trajala punih trideset godina, od njegove šeste godine sve do smrti. Njegovo zvučno zaveštanje je ogromno, i trebalo je nekoliko decenija da se načini tačan spisak svega što je, u najraznovrsnijim muzičkim oblicima, Mocart ostavio za sobom. Kao da je smrt otvorila oči Mocartovim savremenicima, i usmerila na njega pažnju istoričara muzike, izdavača i , u prvom redu, obožavatelja. Mocartov posthumni trijumf, rastući neprestano, još traje. A to je znak da se on kao umetnik u potpunosti izrazio u svome delu, ostavljajući beskrajne mogućnosti tumačenja i prihvatanja.

 

331. Šahović, dr Milan: "Međunarodni odnosi i društveni napredak" (Š – 5776; DB – 04-328)

Izdanje: Radnička štampa, Beograd, 1977.

Broj strana: 182

Cena: 300 din

Razno

 

Ova knjiga pisana je u želji da se na osnovu današnjeg stanja međunarodnih odnosa razmotre opšti pravci njihovog daljeg razvoja. Cilj autora je bio da osvetli mogućnosti ostvarenja društvenog napretka u mešunarodnom životu. U svetu koji se nalazi na prelazu iz kapitalizma u socijalizam, za one koji u socijalizmu vide viši oblik organizovanja društvenih odnosa, postavlja se već duže vremena pitanje o ulozi koju međunarodni odnosi mogu da igraju u borbi  za progresivni preobražaj savremenog sveta.

 

332. Petrović, Sreten: "Metafizika i psihologija slike" (Š – 6680; DB – 01-806)

Izdanje: Gradina i Prosveta, Niš, 1986.

Broj strana: 223

Cena: 1500 din

Razno

 

Ova knjiga je po mnogo čemu neobična. U dosad objavljenim radovima, u nameri da se odbrani autonomija umetnosti, polazilo se uglavnom sa metaestetičkog nivoa. Zbog toga i može izgledati kao daova studija odstupa od pomenutog prilaza, budući da preuzima ulogu pozitivnog govora o samoj umetnosti. Ovom prilikom autor je nastojao da pokaže da je moguće neposredno kazivanje o umetnosti ukoliko bi bilo u stanju da izbegne zamke vrednovanja, esencijalizam i normativizam. U ovoj knjizi o umetnosti slikanja, bez namere estetskog vrednovanja analiziranih dela slikara, govori se sa socio-psihološkog stanovišta.

 

333. Lindgren, Ernest: "Umetnost filma" (Š – 6697; DB – 01-823)

Izdanje: Matica srpska, Beograd, 1966.

Broj strana: 267

Cena: 800 din

Film

 

Pedesetih i šezdesetih godina ova knjiga je doživela brojna izdanja i prevedena je na desetak stranih jezika, a postala je, čak i u Americi, standardni priručnik za proučavanje ove umetničke oblasti. S mnogo razloga, jer, suprotno mnogim sličnim knjigama koje tretiraju istorijski razvoj filma ili se usredsređuju na anegdote iz ćivota filmskih stvaralaca, ovo delo iznosi na videlo i analizira samu suštinu jedne nove umetnosti, povlači liniju njenih osobenosti i granicu vrednosti. Više nego informativna i instruktivna, što ona takođe jeste, "Umetnost filma" je jedna anatomija savremenog duha izraženog kroz njegovu najkarakterističniju, najmasovniju umetnost: film.

 

334. Đurić-Trbuhović, Desanka: "U senci Alberta Ajnštajna" (Š – 5285; DB – 03-861)

Izdanje: Klub NT, Beograd, 1995.

Broj strana: 181

Cena: 300 din

Biografije

 

Knjiga U senci Alberta Ajnštajna nam daje sliku Alberta Ajnštajna – kao čoveka i naučnika. Nikad ranije on nije tako prikazan. Njegova genijalnost nije u onome kako su je mnogobrojni biografi prikazivali. Ova knjiga ruši mit o Ajnštajnu ali mu daje novi značaj koji ima smisla. S druge strane, život Mileve Ajnštajn-marić je takođe dobio novu boju. Po mišljenju autorke, njen život ima tragičnih elemenata – kad se poredi sa uspešnim životom prosečnog čoveka. Mileva, hroma devojka iz talentovane, imućne i poluseljačke sredine vinula se na same vrhove ljudskog stvaranja i verovatno i sama tome doprinela. Udala se iz ljubavi i njen najveći cilj se ostvario – Albert je uspeo.

 

335." Manastir Ravanica 1381-1981" (Š – 2301; DB – 06-002)

Izdanje: Beograd, 1981.

Broj strana: 264

Cena: 1900 din

Religija

 

Podignuta pre šest vekova, Ravanica obeležava jedno dugo i plodno postojanje. Zadužbina i mauzolej kneza lazara, svetog kosovskog mučenika, gradila je, potom, i sama u svome narodu jednu neprolaznu zadužbinu. Spomenik nekadašnje kulture, ona je i više od toga: živi nosilac mnogih vodećih znamenja i poruka srpske istorije. Kao kroz sva prošla vremena i danas je nepresušni izvor duhovnosti, podsticaj za stvaralaštvo, harmoniju, ljudsko dostojanstvo.

Ovaj zbornik posvešen je obeležavanju godišnjce – šest stotina godina manastira Ravanice. Autori žele da osvetle, makar i malim delom, neke kulturne i istorijske vrednosti toga važnog duhovnog središta srpskog naroda i Srpske svetosavske crkve.

 

336. Savage, George: "Unutrašnja dekoracija – kratak istorijski pregled" (Š – 2043; DB – 04-687)

Izdanje: Jugoslavija, Beograd, 1969.

Broj strana: 286

Cena: 1900 din

Umetnost

 

Definišući unutrašnju dekoraciju kao sveukupni efekat koji stvaraju unutrašnji arhitektonski elementi i mobilijar jednog enterijera, autor pokazuje dokumentovano i ennametljivo, kako su se stilovi i moda u izradi nameštaja, tepiha, tapiserije, predmeta od srebra, keramike, stakla i porcelana menjali i razvijali u zavisnosti od tehnoloških inovacija i u okvirima odreženih društvenih i ekonomskih prilika.

Obilje podataka o umetnicima i o umetničkim zanatlijama i njihovom društvenom položaju kao i o nizu priručnika, koji su odigrali takođe vrlo značajnu ulogu u formiranju stilova u pojedinim istorijskim periodima, daju ovom delu vrednost enciklopedijskog štiva koje istovremeno upućuje na dalje, podrobnije studije ove materije.

 

337. Balabanov, Kosta: "Umetnost na tlu Jugoslavije - Freske i ikone u Makedoniji IV-XV vek" (Š – 829; 5-777)

Izdanje: Jugoslavija/Spektar/Prva književna komuna, Beograd/Zagreb/Mostar, 1983.

Broj strana: 158

Cena: 2000 din

Umetnost

 

Otkrićem dragocenih fragmenata fresaka na nekim sakralnim i profanim monumentalnim objektima antičkih gradova u makedoniji (Stobi, Herakleja Linkestis, Skupi, Lihnidos i drugi), koji se pouzdano mogu datirati u IV-VI vek, vremenske granice razvoja slikarstva na tlu Makedonije razmakle su se daleko i obuhvataju razdoble reklo bi se od  IV do kraja XIX veka. U ovom zaista dugom razdoblju nastala su dela od kojih se neka s pravom mogu ubrojati među najveća dostignuća ne samo u istoriji vizantijskog slikarstva nego i slikarstva uopšte.  Ovaj pregled obuhvata i fresko i štafelajno slikarstvo na tlu Makedonije  od najstarijih tragova do kraja XV veka.

 

338. Kašanin, Milan: "Umetničke kritike" (Š – 3951; DB – 05-824)

Izdanje: Kultura, Beograd, 1968.

Broj strana: 335

Cena: 900 din

Umetnost

 

Ova zbirka kritika i eseja Milana Kašanina predstavlja dragoceni dokument o razvoju naše moderne umetnosti između dva svetska rata. Ona prati i rečju dopunjuje i objašnjava složene stvaralačke puteve na kojima su slikarstvo i skulptura traćili svoj individualni izraz i specifičan stil, koji na sje priveo u integralni krug evropske umetnosti. Istovremeno, ovi tekstovi su i dokument o kritičaru, o njegovoj ličnosti, o sukobu sa sredinom, o principima koje je stvarao i za koje se zauzimao.

 

339. Frangeš, Ivo: "Stlističke studije" (Š – 2387; DB – 02-995)

Izdanje: Naprijed, Zagreb, 1959.

Broj strana: 301

Cena: 500 din

Umetnost

 

Studije sakupljene u ovoj knjizi plod su autorovog višegodišnjeg bavljenja stilistikom, naukom koja je poseban razmah doživela na Zapadu, a koja je kod nas počela da se obrađuje neposredno pre Drugog svetskog rata.  Danas je stilistika i kod nas priznata grana nauke o književnosti i daje značajne rezultate u naučnom ocenjivanju stilskih osobina umetničkog dela. Ove studije su podeljene u tri grupe -  u prvoj autor kritički prikazuje dva oprečna stilistička sistema, Spicera i Devota. Druga grupa posvećena je velikom italijanskom realisti Đovaniju Verđi. U trećoj grupi autor primenjuje svoje poglede na domaće pisce. Ostvarivši neuobičajen pristup umetničkim delima, autor je pokazao da se i tekstovi domaćih pisaca mogu podvrći stilističkom istraživanju.

 

340. Konjović, Petar: "Ogledi o muzici" (Š – 3368; DB – 02-643)

Izdanje: SKZ, Beograd, 1965.

Broj strana: 263

Cena: 900 din

Umetnost

 

Izbor napisa i eseja Petra Konjovića dolazi u trenutku kada veliki srpski i jugoslovenski kompozitor zakoračuje u devetu deceniju svog stvaralački plodnog života, ispunjenog muzikom i borbom za muziku. Petar Konjović je osetio i sproveo u život načelo da se muzika začinje i stvara na temeljima nacionalne muzike. On je shvatio da je muzika sveta, velika i prava umetnost. Konjovićevo delo treba posmatrati u okviru svih dinamičkih kretanja celog našeg istorijskog razvoja. Nemoguće je razmatrati njegovo delo  a da se ne pomene sva njegova delatnost, široka aktivnost kompozitora, esejiste, istoriografa, pedagoga, dirigenta, organizatora muzičkog života i osnivača novih kulturnih ustanova.

 Izdanja na srpskom od 1 do 30 >>>

Izdanja na srpskom od 31 do 60 >>>
Izdanja na srpskom od 61 do 87 >>>

Izdanja na srpskom od 88 do 97 >>>

Izdanja na srpskom od 98 do 109 >>>

Izdanja na srpskom od 110 do 123 >>>

Izdanja na srpskom od 124 do 150 >>>

Izdanja na srpskom od 151 do 180 >>>

Izdanja na srpskom od 181 do 230 >>>

Izdanja na srpskom od 231 do 250 >>>

Izdanja na srpskom od 251 do 290 >>>

Izdanja na srpskom od 291 do 310 >>>

Izdanja na srpskom od 311 do 340 >>>


Izdanja na engleskom od 1 do 10 >>>
Izdanja na engleskom od 11 do 20 >>>

Izdanja na engleskom od 21 do 29 >>>

Izdanja na engleskom od 30 do 39 >>>

Izdanja na engleskom od 40 do 49 >>>

Izdanja na engleskom od 50 do 59 >>>

Izdanja na engleskom od 60 do 69 >>>

Izdanja na engleskom od 70 do 79 >>>

Izdanja na engleskom od 80 do 100 >>>

Izdanja na engleskom od 101 do 140 >>>

zdanja na engleskom od 141 do 190 >>>

Izdanja na engleskom od 191 do 260 >>>


 


 

Foto Galerija


Kontakt

KNJIŽARA MAGELAN
Makenzijeva 51
(Koče Kapetana 2)
11000 Beograd
Tel: 011-245 0 365
062-450 135
knjizara@knjizaramagelan.com
Radno vreme: Radnim danom od 11-19h; Subotom od 10-14h

 

Knjizara Magelan na FB


Misli beogradskog antikvara

Misao šezdeset i šest
Ljudi bi da donesu knjige i prodaju po ceni koja njima treba. Ne vole da naprave spisak. Nemaju formiranu cenu, ali bi voleli da bude viša. “Knjige su malo ispodvlačene”, a ona raskupusana kao glavica na pijaci. Svako gleda svoju računicu. I onda sam jednom morao da kažem:”I da mi poklonite ove knjige, ne vredi. Niko ih nikad neće tražiti.” Ipak ja nisam čuvar netraženih knjiga, nego prodavac željenih knjiga. Mada, možda i neke koje mislim da su tražene, na kraju budu ipak samo čuvane. Time will tell.